Herbálfigyelők: egy oldal ahol Pécs a „sztár”

Az Instagramon működik egy „herbalfigyeo” névre elkeresztelt oldal, amely önmagát „Országos Herbál figyelő hálózatnak” nevezi, és a mai napon több, mint huszonegyezer követővel rendelkezik. Az oldal viccesen mutatja be, az úgynevezett herbáltól vagy biofűtől kidőlt, elkábult embereket, és a képek tanulsága szerint, rengeteg fotó érkezik Pécsről. Az Árkád környékén, a vasútállomásnál és a vásárcsarnoknál is láthatunk önmagukról semmit sem tudó, félig ájult fiatalokat, akik vélhetően szintetikus kábítószerek hatása alatt állnak. De nem kell az Instagramra menni, hogy a pécsiek ilyet láthassanak: szinte nap, mint nap lehet látni tizenéves, fiatal fiúkat, akik kábultan fekszenek a padokon, a földön, a lépcsőházak bejáratainál.

Mi is az a herbál?

A herbál a szintetikus kannabinoidokat tartalmazó kábítószerek köznyelvi, elterjedt gyűjtőneve. Nevüket onnan kapták, hogy eleinte (betiltásuk előtt) ezeket a szereket a kereskedelemben legális gyógynövény-keverékekként forgalmazták. Általában úgy készülnek, hogy a (jellemzően külföldről, műszaki cikkek csomagolásában Magyarországra csempészett) szintetikus hatóanyagot valamilyen szerves oldószerben, például acetonban feloldják, és azt szárított, önmagában hatástalan növényi törmelékre permetezik, majd hagyják megszáradni. Hagyományos vágott dohány felhasználásával készült változata a varázsdohány, amely ránézésre nem különböztethető meg a tiszta dohánytól. A herbált biofű néven is ismerik. A hatóanyagok tiltólistára kerülése miatt a szer pontos összetétele állandóan változik, gyakran a dílerek sem tudják, pontosan mit árulnak.

Olcsósága és erős hatása miatt a mélyszegénységben élő fiatalok előszeretettel használják, azonban a valódi kannabisznál sokkal erősebb, kiszámíthatatlan hatásai miatt veszélyes, a kannabisszal ellentétben erős függőséget és akár halált is okozhat. Nemegyszer egészen fiatal, gyermekkorú lányok bocsátják áruba a testüket a napi kábítószeradagjukért. – írja a wikipédia.

Ráadásul az információk szerint egyáltalán nem nehéz beszerezni, grammonként csupán ötszáz forint az ára, (szemben például a marihuána kettőezerötszáz-háromezer forintos árával), a hatása pedig pusztító. Zacher Gábor a zoom.hu-nak adott nyilatkozata szerint a biofűben található szintetikus hatóanyagok sokszor erősebbek, a természetes kannabisznál.

 „Ezek az anyagok gyakorlatilag kiütik a használót, de nem ritka, hogy kifejezetten agresszív, kiszámíthatatlan viselkedést okoznak.”

Ahogy az ország egyik leghíresebb orvosa fogalmazott, ezt a fajta kábítószert főleg a szegregációban élő, szegényebb emberek használják, hiszen rendkívül olcsó, ám a hatása „brutális”, órákra képes kiütni az embert. Elnézve a Herbál Figyelők Instagram oldalát, ez egy olyan probléma Pécsen, amit egyre nehezebb megkerülni.