Kendernay János az LMP társelnöke online sajtótájékoztatóján bejelentette: a párt országos konzultációt indít, hogy olyan kérdésekről hallgassák meg a választók véleményét, amik a mindennapi életet befolyásolják. „2010-ben megalakult kormány választási programjában szerepelt már a zöld fordulat számos eleme. Tíz év óta nemhogy nem teljesült ezek közül semmi, ráadásul ellentétes folyamatokat indítottak, aminek látjuk nap mint nap a következményeit” – fogalmazott. 

Kendernay János felsorolta a zöld fordulathoz vezető javaslataikat: szerintük szükség lenne egy épület energetikai alapra, szélerőművek telepítésére, a Paks II. beruházás azonnali leállítására, a glifozát nevű mezőgazdaságban használt mérgező anyag betiltására, és a kormány munkáját segítő fenntarthatósági klímaügyi minisztérium megalakítására. 

„Azt látjuk, hogy a válságot követő helyreállást, talpra állást alapvetően nem a zöld fordulat eszköztárával szeretné megvalósítani, mint ahogy egyébként ezt Európában sok országban teszik, hanem megpróbál visszanyúlni olyan eszközökhöz, amik korábban sem voltak jók és ma sem lesznek jók”

– mondta.

Kendernay János azt is elmondta: a választók a lehetmas.hu oldalon több kérdőívet is megtalálnak, illetve lesz lehetőségük személyesen, különböző rendezvényeken is elmondani a véleményüket.  

Nem ez az első alkalom, hogy az LMP politikusai online petíciót indítanak: a beremelest.hu nevű oldalon azért gyűjtenek aláírást, hogy a kormány megvalósítsa a szociális területen dolgozó szakemberek béremelési követelését.