2017 nyarán zárt be, 2018 őszére kellett volna elkészülnie, de a mai napig üresen áll, és vélhetően egyre rosszabb állapotba kerül a PTE jakabhegyi úti kollégiuma, a Balassa. Korábban a létesítmény több száz – főleg orvosi egyetemre járó – hallgatónak adott otthont a szemeszterekre, akik azóta vagy másik kollégiumba kényszerültek (viszont mivel nincs elégséges számú és kapacitású a városban, nem biztos, hogy kaptak), vagy drága albérletekbe kellett menniük. Harmadik éve áll üresen az épület, gyakorlatilag egy kapavágás sem történt, felelős szokás szerint nincs. De mi lesz a kollégium sorsa? Könnyen lehet, hogy ez lesz Pécs második huszonötemeletese?

A cég, amely anno megnyerte a közbeszerzést csődbe ment, a munkát nem végezték el, amit csináltak állítólag az is silány minőségű, több százmilliós kifizetetlen számlák maradtak hátra, de ami a gazdasági kárnál is fájóbb: a PTE elveszítette egyik legendás kollégiumát. Ahol nem mellesleg nagyjából 400 diák tudott lakni, meglehetősen olcsón. Az igazi vesztesei ennek a történetnek ők, a kevésbé jó módú, kollégiumba kényszerülő hallgatóság. Ugyanis alapból sem volt elég kollégiumi hely a városban, még akkor sem amikor üzemelt a Balassa, de az egyik legnagyobb méretű kolesz bezárása után még rosszabb lett a helyzet. Maradt a Szántó, a Laterum, a Jakabhegyi, a Boszorkány és az Univ, ami nyilvánvalóan nem elég a mintegy tizenötezres nappalis, hallgatói létszámhoz. Jelen esetben jobb lenne új kollégiumokat nyitni, sem mint a régieket teljesen feleslegesen bezárni, évekre. Az is előfordulhat, hogy az állagromlás olyan mértékű már a Balassa esetében, hogy jóval többe kerülne ma a projekt, mint került volna pár évvel ezelőtt.  

Ha elkészülne valaha a Balassa, akkor lenne körülbelül 3700 kollégiumi hely a városban, két évvel ezelőtt például négyszáznál is több hallgató maradt le a koleszos helyekről, így a Balassával ha szűkösen, de meglenne a kollégiumi lefedettség, igaz az egyetemnek nem titkolt célja, hogy növelje a hallgatói létszámot, pláne a külföldiek esetében. Ha ez sikeres lenne, akkor szinte biztosan nem lenne elegendő a mostani kapacitás, így ezért lenne égető, hogy végre megoldás kerüljön a Balassa-ügy körüli huzavonára.

Ráadásul a pécsiek is rosszul járnak azzal, hogy az egyetemisták jelentős része nem fér be a kollégiumokba: ők óhatatlanul is átvándorolnak az albérletpiacra, és ismerve a kereslet-kínálat szabályait, akaratlanul is felverik az árakat ott. Tehát azok a pécsiek, akik szintén albérlőként élnek is jól járnának azzal, ha végre valahára megoldódna a Balassa kollégium ügye, és a jövőben több hallgató lakna kollégiumokban, mint albérletekben, hiszen ez a lépés mérsékelné a pécsi lakás árakat is.

fotó forrása: szabadpecs.hu