„Válságos időket élünk. A koronavírus járvány, és az ez által okozott mély gazdasági válság Pécset és Baranyát már amúgy is igen nehéz, rossz gazdasági helyzetben érte el. Sorsdöntő időszak következik.” – kezdte el online sajtótájékoztatóját dr. Keresztes László Lóránt az LMP frakcióvezetője, pécsi országgyűlési képviselő szombat délután.

Pécs és Baranya többet érdemel! – online sajtótájékoztató

Pécs és Baranya többet érdemel!Online sajtótájékoztatón értékeltem Pécs-Baranya helyzetét, és ismertettem az előttünk álló feladatokat. A videó itt tekinthető meg:

Közzétette: Dr. Keresztes László Lóránt – 2020. szeptember 19., szombat

A sajtótájékoztató apropóját az adta, hogy eltelt a 2018-ban induló négy éves parlamenti ciklus fele, jövő héten pedig kezdődik az őszi ülésszak. A pécsi képviselő összefoglalta Pécs és egész Baranya megye helyzetét, és azt, hogy mit fog képviselni az országgyűlésben.

Keresztes szerint Pécs és térsége, Komló, és Baranya megye válságtérséggé változott. Kormányok és képviselők jöttek, mentek, de Pécset és Baranya megyét valamennyien elárulták. Az LMP frakcióvezetője ezután részletesen felsorolta, hogy milyen problémákra.

 • Az egy főre jutó ipari teljesítményben Baranya megye immár az utolsó helyen áll.
 • A regionális vidéki központok közül mára Pécs gazdasága a leggyengébb.
 • A gazdasági hanyatlás egyenes következménye, hogy brutális volt a népességveszteség. Húsz év alatt közel 20 ezer fővel, csak az elmúlt 9 évben 14 ezer fővel csökkent Pécs lakossága.
 • A megye más városaiban is igen jelentős volt a népességveszteség: Komló az elmúlt 20 évben minden 5. lakóját elveszítette.
 • Pécs és a megye életében igen jelentős szerepet játszó egyetem is egyre nehezebb helyzetbe kerül: az egykori közel 30 ezres hallgatói létszám immár bőven 20 ezer alatt van.
 • Pécs városa megint óriási adóssággal küzd.
 • A közösségi közlekedés járműállománya elöregedett, és hatalmas gondok vannak a víziközmű rendszer fenntartásával kapcsolatban is: onnan 20 milliárd forint hiányzik. A megye jelentős részén szolgáltató BaranyaVíz szintén igen nehéz helyzetben van.
 • Az elmúlt évtizedek súlyos korrupciós ügyeiben nem történt elszámoltatás. A szocialista idők buszeladási, és a fideszes időszak buszbeszerzési (Volvo) botrányának politikus felelőseit a mai napig sem ismerjük.
 • A környezeti kihívások kapcsán most a legkomolyabb veszély, ugyanis a kormány nem tett le az atomtemető megépítéséről, ami Pécs nyugati határától néhány km-re lenne.

Keresztes megemlítette, hogy ő azon kevés baranyai képviselők egyike, aki valóban Pécsett is él, és aktívan képviseli a várost, valamint a megyét is a parlamentben. Elmondta, nem a 2022-es választásoktól kell várni a csodát, hanem számos ügy kapcsán most kell lépni, most kell cselekedni és ami még fontosabb, eredményeket elérni.

Górcső alá vette az elmúlt időszak mérlegét is:

 • A válság brutális pusztítást végzett a megyében: rengeteg kis cég szűnt meg, különösen nehéz helyzetben van az építőipar.
 • Az önkormányzati választáson a Fidesz hatalmas vereséget szenvedett. Sajnos beigazolódtak azok a félelmek, hogy a kormány bosszút áll azokon a városokon, ahol megbukott a Fidesz.
 • Brutális megszorításokat érvényesítettek: csak a gépjárműadó bevételek elvonásával félmilliárdos a veszteség, ez óriási kiesés valamennyi városnak és kistelepülésnek.
 • Az egyetemtől közel 2 milliárdot akarnak elvonni.
 • Kivonultak a helyi közösségi közlekedés finanszírozásából.
 • Két vasúti mellékvonalat is gyakorlatilag halálra ítéltek a megyében.
 • Tovább csúsznak olyan alapvető fontosságú fejlesztések, mint az M6 és az M60 út továbbépítése a határig.

Keresztes szerint ki kell mondanunk, hogy Pécs és térsége kormánypárti politikusai nem tesznek semmit. Ők nem a városban, és Baranyában élőket képviselik a Parlamentben, hanem éppen fordítva cselekszenek: a kormány helytartójaként a miniszterelnök akaratát hajtják itt végre. Ennek véget kell vetni.

Sajnos arról is beszélni kell, hogy vannak ellenzéki politikai erők, akik nem tudnak túllépni saját árnyékukon. – folytatta a sajtótájékoztatóját a pécsi képviselő.

„Láthatóak a múlt bukott figurái, ahogy ismét megmondóemberként tündökölnek a pécsi városházán, megnehezítve a független polgármester dolgát, hiteltelenítve azok törekvéseit, akik valóban Pécsért és Baranyáért akarnak dolgozni.”

Keresztes szerint aggasztó az az előterjesztés, amely szerint a szétesőben lévő szocialisták vezetői egy igazi strómant akarnak a polgármester nyakába ültetni. Egy olyan embert, akinek cége igazi szocialista pénzszivattyúként működik. Olyan emberről van szó, akinek semmi köze Pécshez. Pedig a városnak vannak jó szakemberei, ezért nem politikai komisszárokat kell kinevezni.

Az LMP és Keresztes László Lóránt is más utat javasol. Szerinte Pécsnek és Baranyának megvannak a lehetőségei ahhoz, hogy a leszakadást megállítsák, ehhez csupán arra lenne szükség, hogy a térség fejlődéséért dolgozó szakemberek összefogjanak. A képviselő elmondta, hogy újjá lehet, és újjá kell építeni Pécs/Baranya gazdaságát, a fenntarthatóság elveit figyelembe véve, továbbá meg kell akadályozni az erőforrások, ingatlanok, vagyontárgyak lerablását.

Keresztes véleménye szerint nem megoldás, hogy egy politikai helytartót, Mikes Évát neveztek ki a térség élére. Az ő tevékenységét szigorúan figyelemmel fogja kísérni a következő időszakban.

Ezen kívül szeretne létrehozni egy fórumot a Pécsért és térségéért tenni, dolgozni képes szereplők tudásának becsatornázására. Így valamennyi politikai szereplő el tudja majd dönteni, hogy valóban az itt lakókért és a térségért kíván-e dolgozni. Több célt is megfogalmazott Keresztes, például a helyi gazdasági szereplők összefogásának megteremtését, a nemzetközi kapcsolatok erősítését, a közösségi közlekedés fejlesztését, valamint a korrupció üldözését: szerinte meg kell akadályozni, hogy a pártok rátelepedjenek az önkormányzatokra, és azt kifizetőhelyként használják.

Azt is elmondta, hogy nem pártpolitika mentén szervezi az összefogást, hanem a közös célok mentén:

„Nem akarunk atomtemetőt és nem akarunk uránbányát” – jelentette ki az LMP frakcióvezetője. Ezen kívül minél előbb be kell fejezni a Karolina rekultivációt, és kiemelt figyelmet kell fordítani a fenntartható erdőgazdálkodásra, hogy megőrizzük a Mecseket.

„Rendelkezünk világos tervekkel, szándékokkal. Nem az alapján ítéljük meg a helyi közéleti szereplőket, hogy milyen politikai nézeteket vallanak, hanem az alapján, hogy mit akarnak, és mit tudnak tenni városukért, térségükért. De ki kell mondani: vannak olyan szereplők, akik már megbuktak, akik sokszor bizonyították, hogy elárulják a térségüket”. – folytatta a sajtótájékoztatót.

„Ilyen szereplőnek tartom Hoppál Pétert. Ezért világos szándékom, hogy 2022-es választáson legyőzzem őt, a választókerületért, ahol mindig is éltem, és továbbra is Pécs legaktívabb parlamenti képviselője legyek, immár a Baranya 2. számú választókerület egyéni országgyűlési képviselőjeként.

A pécsiek, a Komlón, Kozármislenyben, és a környező településeken élők továbbra is számíthatnak rám.” – zárta sorait dr. Keresztes László Lóránt.