Endrédi Bálintot sokaknak nem kell bemutatni: ő az a piros kerekesszékes mopedes srác, aki rengeteg buliban, fesztiválon volt ott. Életvidám, mosolygós élni szerető és élni akaró fiatalemberről van szó. Egy olyan fiúról, akivel az élet nem bánt kegyesen.

9 évesen diagnosztizáltak nála egy rendkívül ritka, és súlyos betegséget, Friedrich-ataxiát. 13 éves kora óta nem tud járni, de ez sem tántorította el attól, hogy amennyire csak lehet teljes életet éljen. Egyetemre járt, bulizott, fesztiválokra ment el, ejtőernyőzött, motorozott és csinált olyan dolgokat, amelyeket az egészséges társai is tettek. Azonban nem rég leukémiával diagnosztizálták, és muszáj segítenünk neki, hogy élhessen.

Balint Endredi: Az életem múlik azon ha „meghívnál pár sörre…”

Sziasztok!

Ha gyerekként ismertél, még talán fociztunk vagy táncoltunk is együtt.  Akkor még nem volt kerekesszékem, 9 éves koromig azt sem tudtuk, beteg vagyok. 13 éves koromtól nem tudok járni a Friedrich-ataxia miatt. Ha az elmúlt években magyarországi fesztiválokon ( Sziget megvan?) buliztunk, akkor a piros kerekesszékem, mopedem lehet emlékeztető és az állandó jókedvem. Kesereghetnék, de én mindig a pozitívumot látom. Most is, pedig már május óta kórházban vagyok, miután bekrepált a szívem és egyik tüdőm összeomlott. Kiderült leukémiám van. Most kapom a kemoterápiát, vannak jobb és rosszabb napok. Tudom, hogy a vége jó lesz, arra kell készülnöm most. Sajnos, ahhoz, hogy kimehessek, gondozóra és segédeszközre lenne szükségem. Nekem pedig csak az albérletre és kajára futja, már gyógyszerre sem. Szégyellem, hogy kérnem kell, mert mindig én segítettem és azt is akarok még, segíteni másoknak. Ehhez azonban nekem kell jobban lennem. Ami neked pár sör vagy cigi, nekem most nagy támogatás lehet, ha többen adakoztok.

Magyarul jó szójáték, hogy én nem félek, élek ( ahogy egy barátom mondta) és ugye a tetoválásom is az, hogy soha nem adom fel. – írja Bálint.

Januárban derült ki, hogy leukémiás, nem rég kapta meg az első kemót.

Vannak jobb és rosszabb napjai, ahogy fogalmazott.

„Egyesületet tervezünk egy barátommal. Az alapító okirat már megvan. Olyan támogató csapat leszünk, ahol rászorulóknak osztunk maszkot, segítünk eljutni egyik helyről a másikra, tanácsot adunk. Van már orvos, pszichológus, sofőr, teológus és szocmunkás is a csapatban.”

Szeretne majd iskolákban beszélni az életéről, ha meggyógyul, és számos célja van, de mindent csak a maga idejében.

„Már öt éve halottnak kéne lennem a könyvek szerint, de én úgy érzem, legalább 55 évig fogok élni. Biztos vagyok benne, hogy ki fogok jönni ebből, igyekszem minél előbb. Van célom, nem adhatom fel, mert segíteni akarok.”

Minden apró segítségnek nagyon örülne Bálint.

Ha támogatnád, így megteheted:

email címe: balintendredi@gmail.com

Számlaszáma: 11773315-00779472-00000000

OTP BANK Endrédi Bálint.

OrBank Transfer:Account Owner: Balint Endredi

Bank name and OTP Bank PLC., Nador Street 16, Budapest Hungary

Account number: 11773315-00779472-00000000

SWIFT: OTPVHUHB

IBAN: HU87117733150077947200000000