Nagyon fontos ütközet előtt áll a magyar labdarúgó válogatott, amely Szófiában, a bolgárok ellen próbálja életben tartani a 2021-re halasztott Európa-bajnokságra való kijutási esélyeit. Fontos hiányzók mindkét oldalon, hatalmas tét, egymeccses párharc – ne számítsunk közönségcsalogató játékra!

Az UEFA a Nemzetek Ligája nevű új sorozatával egyrészt a barátságos meccseket akarta kiváltani téttel bíró találkozókkal, másrészt a kisebb országok csapatainak akart némi esélyt juttatni a nagy tornákra való kijutásra. Anélkül, hogy nagyon belemennénk az amúgy egy egész cikket kitevő, rendkívül bonyolult szabályokba, legyen itt elég annyit rögzíteni, hogy a magyar csapat ugyan nem parádézott az előző sorozatban, de némi szerencsével lehetőséget kapott arra, hogy ezen az úton játszhasson pótselejtezőt a maradék négy hely egyikéért.

A bulgáriai mérkőzést eredetileg márciusban játszották volna, ez amolyan elődöntő lett volna, mivel a kijutáshoz négy nappal később egy esetleges győzelem esetén az Izland-Románia párharc győztesével is megvívtunk volna a Puskás Arénában. Erre végül a koronavírus miatt nem került sor, ahogy az egész Eb-t is eltolták egy évvel, így aztán októberre és novemberre került a két párharc. Az első felvonásra kerül tehát sor ma este, az elsőre gyengécskének tűnő Bulgária válogatottja ellen.

A bolgárok ezer sebből véreznek: futballjuk a ’90-es évek dicsőségétől fényévekre van, de még a kétezres évektől is messze, amikor még ki tudtak termelni egy klasszist a zseniális Dimitar Berbatov személyében. A mostani keretben mindössze hét légiós található, topligás egy sem, ráadásul több meghatározó játékosuk is sérüléssel bajlódik. Erre még rájön a bolgár futballt körülvevő korrupció és a nézőtéri rasszizmus, amely egy évvel ezelőtt tetőzött egy Anglia elleni botránymeccsen, amelyet egy időre félbe is szakítottak, majd a korábbi klasszis Balakov le is mondott a szövetségi kapitányi posztról.

Ne higgyük azonban, hogy egyszerű dolga lenne a magyar válogatottnak. Egyrészt a magyar futball nem tart ott, hogy nemzetközi szinten bárkit is lebecsüljön, másrészt Rossinak is több problémával kell szembenéznie: legjobb játékosunk, Szoboszlai Dominik karanténba került, miután csapattársa elkapta a koronavírust; Szalai és Nagy Ádám nincsenek játékban és azt sem mondhatnánk, hogy a pótlás ott dörömbölne az ajtón.

Marco Rossi szövetségi kapitány ugyan remek stratégának bizonyult, amit jól bizonyít a szeptemberi törökországi győzelem, ahol élesben is kipróbálhatta a 3-5-2-es felállást. Ez elég jól sült el, ráadásul visszatérhet a csapatba a lipcsei Orbán Willi is, aki képességeit tekintve kiemelkedik a védőink közül. Mellette még egy honosított játékos, Nego is bekerült a keretbe, ő sokoldalú játékos, igaz, itthon pallérozódik, ami nem feltétlenül készít fel a nemzetközi porondra.  A legnagyobb probléma nyilvánvalóan Szoboszlai hiánya, ami hatalmas érvágás Rossinak, mivel alapvetően köré építi a csapat játékát. Helyén minden bizonnyal a DAC-ban remek formának örvendő Kalmár fog a kezdőbe kerülni, rá hárul majd a teher, hogy némi fazont adjon a válogatottnak.

Ne várjunk szemet gyönyörködtető játékot, a magyar válogatott alapból sem nagyon nyerni jár idegenbe, igaz, Törökországban rácáfolt erre. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az egy zárt kapus meccs volt, most pedig már korlátozott számban részt vehetnek a hazai drukkerek a meccsen. Ez biztos feldobja majd a bolgárokat, akiktől harcos, kőkemény játékot várunk, a párharcok megnyerésének különösen is nagy jelentősége lehet. Ugyanígy fontos szerep juthat a helyzetkihasználásnak és a pontrúgásoknak, szóval csupa olyannak, ami egy szoros, egygólos meccset eldönthet.

Reméljük, a mi javunkra dől el a párharc, hogy egy hónap múlva a Puskásban fogadhassuk Izlandot vagy Romániát, immár közvetlenül az Eb-szereplésért.

Kép forrása: MLSZ Facebook