Mint ahogyan arról a BAHÍR is beszámolt 1820  újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  56 098  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1390 főre emelkedett, 16 007 -en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 38 701 fő. Az aktív fertőzöttek 29 %-a, az elhunytak 37%-a, a gyógyultak 29%-a budapesti. 2245 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 205-en vannak lélegeztetőgépen.

Baranyai érintettség

Baranya megyében is egyre inkább bedurvulni látszik a járvány, csak ma 81 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a megyében 1541-re nőtt a fertőzöttek száma.

EZEK A BAHÍR LEGFRISSEBB HÍREI

A Pécsi Önkormányzatnál is találtak koronavírusost

Mint ahogyan azt a BAHÍR is megírta a városházi dolgozók között is van koronavírus fertőzött, erről Bognár Szilvia alpolgármester számolt közösségi oldalán, ahol azt írta: “Már a Városházán is van koronavírus fertőzött! A pécsi önkormányzat polgármesteri hivatalának egyik dolgozója csütörtökön este kapta kézhez pozitív koronavírus tesztjét. A pénzügyi főosztály külső helyszínen is dolgozó kollégája a hét közepén koronavírusos tünetekkel került kórházba, a tesztet ott végezték el rajta.”

Mohács is elesett

Korábban lapunk is megírta, hogy két tucat fertőzöttet találtak a belgyógyászati osztályon a mohácsi kórházban, erről  Pávkovics Gábor, polgármester adott hírt.

2 orvos, 7 beteg és 15 ápoló, illetve egyéb munkakörben alkalmazott munkatársunk PCR tesztje lett pozitív. Az előírt eljárásrendet követve a betegek a területileg kijelölt ellátó centrumokba kerültek, a kontaktnak minősített dolgozóink karanténban vannak.

Az osztály valamennyi dolgozóját és betegét teszteltük, az első tesztek eredménye mindenkinél negatív lett. Az új felvételes belgyógyászati jellegű betegek ellátását átmenetileg a Komlói Egészségcentrum (belgyógyászat), valamint a Pécsi Tudományegyetem (gasztroenterológia) végzi, mindaddig amíg a második teszt megérkezése és a záró fertőtlenítések után, meg nem tudjuk nyitni újra a belgyógyászati osztályt. A többi ellátási területen továbbra is zavartalanul folyik a biztonságos betegellátás.” – írták korábban, majd nem sokkal később kiderült, hogy osztályon rendeltek el zárlatot a mohácsi kórházban.

A Központi Aneszteziológiai és Intenzív Osztályának szakdolgozói kerültek karanténba Covid-19 megbetegedés miatt, ezért az újonnan érkező betegek felvételét ideiglenesen felfüggesztették – írta néhány nappal ezelőtt a Pécs Aktuál.

A pécsi ovikban is bedurvult a járvány

A Pécs Akutál információi szerint pedig az elmúlt napokban több gyermek került járványügyi megfigyelés alá Pécsett. A Városközponti Óvoda Belvárosi Tagóvodájában jelenleg már három csoportot, azaz körülbelül 50 gyermeket helyeztek házi karanténba. Emellett pedig egy másik intézményben is hasonló intézkedést kellett bevezetni.

A lap úgy tudja, hogy Pozitív koronavírus tesztről kapott értesítést a Nyugati Városrészi Óvoda Magyar Lajos Utcai Tagóvodájának egyik dolgozója is csütörtökön. A kontaktkutatás alapján a tagóvoda egyik csoportja és a dolgozó 2 közvetlen munkatársa számára karantént rendelt el a hatóság.

Katonák voltak a Széchenyi téren

Szintén a Pécs Aktuál birtokába jutott egy olvasói fotó, melyből kiderül, hogy katonai járművek jelentek meg a Széchenyi téren még tegnap, azaz október 23-án. Nem sokkal később azonban kiderült, hogy aggodalomra nincs semmi ok, az intézményt csupán fertőtlenítik.

Megszólalt egy covidos kismama

Lassan három hete annak, hogy egyik szerdán kicsit levertebbnek éreztem magam, de ezt betudtam annak, hogy a gyereknek jön a foga és már néhány napja alig alszom. Meg amúgy is körülbelül 1 óra alatt jobban is lettem. Másnap ugyanilyen rövid időre szintén levertebbnek éreztem magam, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget, mivel se lázam nem volt, se semmi egyéb tünetem. Péntekre kicsit bedugult az orrom, viszont addigra a közérzetemnek már semmi baja nem volt, energikus voltam. Szóval egyáltalán nem feltételeztem, hogy esetleg megfertőződtem a vírussal.

Vasárnap délutánra azonban a férjem belázasodott, ezt másnap jelezte a háziorvos felé, aki elküldte tesztre. Szerdára kapott időpontot. Úgy döntöttünk, hogy az ő tünetei – láz, levertség – miatt önkéntesen nem mentünk sehova, amíg nincs meg a teszt és annak az eredménye.

“Időközben nekem elment a szaglásom.”

Semmit nem éreztem, de tényleg semmit. Voltam már nagyon náthás, de olyankor is megvannak azok a szagok, illatok – mint például az eukaliptusz vagy a mentol – amiket még váladékkal teli orral is érzek. Na most azokat sem. Ez volt az egyetlen tünetem, ami tipikusan covidos tünetnek számít. Csütörtökre elment a férjem szaglása és ízlése is, ezért valószínűsítettük, hogy ő tőlem kapta el, mert 3-4 nap átfutással jelentkeztek nála szinte ugyanazok a tünetek, mint nálam, csak kicsit erősebben.

Tekintettel arra, hogy fizikálisan nem éreztem magam rosszul, és a szaglásvesztést is csak legfeljebb kellemetlennek tudnám aposztrofálni, én nem stresszeltem túl a helyzetet, viszont telefonáltam a nőgyógyászomnak és a háziorvosomnak is. A háziorvosnak felvázoltam a helyzetet, aki másik három orvossal konzultálva arra jutott, hogy nekem COVID-19 fertőzésem van, mivel az ilyen jellegű szaglásvesztés máshoz nem köthető, továbbá egy igen közeli hozzátartozóm – a férjem – pozitív. Végül abban maradtunk, hogy ilyen enyhe tünetekkel, terhesen nem küldenek el tesztre, mert a rendszer is teljesen le van terhelve, és úgyis karanténban vagyok. Másrészt mire beszélni tudtam az orvossal addigra a szaglásom is kezdett haloványan visszatérni. A nőgyógyász sem esett kétségbe, amikor beszámoltam neki a dologról. Mondtam neki, hogy enyhe tüneteim vannak, ő pedig megnyugtatott, bár igazából én addig sem idegesítettem magam feleslegesen

Amit viszont nehezen viseltem, hogy a vírus miatti szabályok miatt az én karanténom nem a kezdetektől számított tíz nap volt, hanem miután a férjem megkapta a határozatot, neki el kellett volna különülnie a gyermekünktől és tőlem, és innentől számított a 10 nap. Ezt az elkülönítést mi okafogyottnak találtuk, mivel én fertőztem meg őt, meg ha nem is így lett volna, az ő első tünetétől, azaz vasárnaptól számítva csütörtökig nem szeparáltuk el magunkat egymástól, így ha egészséges is lettem volna, akkor ez idő egész biztosan megfertőzött volna. Összességében nekem az önkéntes karanténnal és a járványügyi megfigyeléssel együtt 15 napot kellett itthon töltenem, ami egy 15 hónapossal nettó szívás. Azt viszont szeretném hangsúlyozni, hogy nálunk a betegségnek szerencsés lefolyása volt, enyhe tünetekkel, szövődmények nélkül, de ez nem jelenti azt, hogy másoknál ugyanilyen módon zajlik le.

“Kismamaként amit fontosnak tartok, hogy mindaddig nem kell kétségbe esni, amíg nincsen semmi komolyabb tünet, ha pedig bármi van, akkor azonnal jelezni kell az orvosnak, aki tudni fogja mi a teendő.” – mesélte el történetét a Pécs Aktuálnak egy a koronavíruson átesett kismama.