Vasárnap hajnalban ismét elkezdődik a téli időszámítás, az órát 3:00-ról 2:00-ra kell visszaállítani. Aki nem érti, miért jó az, ha decemberben már délután 4-kor sötét van, akkor van egy jó hírünk: nincs egyedül ezzel!

Sőt, annyira sok embernek elege van ebből a már értelmét vesztett szokásból, hogy az Európai Unióban is felmerült már az óraátállítások eltörlése.

Mi az óraátállítás története?

A nyár időszámítás gondolata Benjamin Franklin nevéhez köthető, aki 1784-ben írta meg levélben a Journal of Parisnak észrevételeit azzal kapcsolatban, hogy energiamegtakarítás céljából hasznos lenne, ha egy órával eltolódna az időszámítás a nyári időszakban.

Azonban csak évtizedekkel később, 1916-ban, az I. világháború közepén vezette be elsőként Németország az óraátállítás rendszerét, hogy energiát takaríthassanak meg a háborús erőfeszítések miatt. Őket követte Nagy Britannia alig egy hónappal később.

Magyarországon 1954 és 1957 közt az elektromos kapacitási nehézségek miatt alkalmazták, majd 1958 és 1979 között szünetelt a nyári időszámítás. 1980-ban vezették be újra, villamosenergia-megtakarítási céllal.

Az óraátállítás időpontja minden évben más dátumra esik, de az átállítás napja mindig vasárnap. A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart.

Forrás: Euronews

Kell ez nekünk a mai világban?

Az Európai Parlament 2018 februárjában európai polgárok kérésére felkérte a Bizottságot, hogy tekintse át a nyári időszámításra vonatkozó irányelvet, és lehetőség szerint változtasson rajta. A Bizottság konzultációjából kiderült, hogy a válaszadó 4,6 millió uniós állampolgár közül 86% szeretné eltörölni az óraátállítás rendszerét.

Az eredmény hatására az Európai Parlament a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött.

Ezzel vége?

Ahhoz, hogy az Európai Unión belül és a globális szinten működő piacon ne legyen káosz abból, hogy a tagállamok tetszőleges módon döntik el a saját időzónájukat, egyeztetésre van szükség a tagállamok és a Bizottság között. Ez tehát meghosszabbítja az idejét annak, hogy az óraátállítás megszüntetéséről rendelkező jogszabály hatályba léphessen.

Magyarországon megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy a téli vagy nyári időszámítás maradjon-e az állandó. A népakarat mellett szakmai szempontokat, és az egységes piac zavartalan működését is figyelembe kell vennie a döntéshozóknak.