Minden kastély olyan, mint egy könyv, mindegyiknek megvan a saját sztorija. Az építésének a körülményei, a kor sajátosságai, a lakói élete mind hozzátartozik ahhoz, amitől egy kastély csodálatos, tiszteletreméltó, vagy éppen drámai és ijesztő lesz az évek alatt.

Most bemutatunk 3 Baranya megyei kastélyt, amik egykor szebb napokat is láttak.

Igmándy-kúria – Boldogasszonyfa

Az Igmándy-kúria 1820 körül épült klasszicista stílusban, Boldogasszonyfán. Hosszúkás, földszintes épü­let, melynek két végén egy-egy oszlopos, tripanonos veranda van. 

Országos jelentőségű műemlék. Jelenleg eléggé elhanyagolt állapotban van. A világháború után baromfikeltetõ üzemként hasznosították, jelenleg magántulajdonban van.

Püspöki-kastély – Mecseknádasd

Forrás: Kastélyok Magyarországon facebook oldal

A Püspöki-kastélyt Klimó György pécsi püspök 1751 és 1753 között építtette fel. A barokk stílusú nyaralót később iskolaként, illetve könyvtárként hasznosították, majd a 20. században oktatási intézményként használták az épületet.

Az új iskola megépítése óta üresen áll, majd visszakerült egyházi tulajdonba. A kastélyt – Klimó György utóda, Scitovszky János pécsi püspök meghívására – a világhírű komponista, Liszt Ferenc is felkereste. Útban Pécs felé 1846. október 24-én itt szállt meg a művész, és itt komponálta a Pécsi Dalárda számára első magyar férfikari művét. Garay János Patakcsa című költeményére. Varga Imre Liszt Ferenc-mellszobra és a kastélyban Gebauer Ernő falfestménye őrzi e látogatás emlékét. A kastélyhoz arborétum is tartozott, melynek pusztulása a Pécs-Budapest közti út megépítésével kezdődött. Az út kettészelte a gyönyörű kertet. A kastély kerítéssel lezárt, rossz állapotban van, ablakait betörték. A kastély falán emléktábla található a következő szöveggel:

„E házban éjszakázott Liszt Ferenc a világhírű magyar zeneköltő Szekszárdról Pécsre utaztában 1846 október 24-én. Ekkor írta férfikarénekét Garay Jánosnak “A pataknál” című versére. Ez volt első szerzeménye magyar szövegre. 1870. szeptember 24-én ide újból visszatért.”

Perczel Kastély – Rózsafa

Forrás: Kastélyok Magyarországon facebook oldal

Szigetvártól délre 3 hektáros bekerített területen műemléki védelem alatt álló, felújítandó kastély. Saját kúttal és termálvíz kitermelési lehetőséggel.

1913-ban, feltehetően Pilch Andor pécsi építész tervei szerint készült, a kései historizáló és a kései szecessziós stílusok jegyeit ötvöző kastélyépület. A kastély alapterülete 589 m2, a hozzá tartozó telek 29 ezer négyzetméter.

A jelenlegi tulajdonos 1993-ban vásárolta meg a kastélyt, de mivel nem sikerült állami támogatást kapni a felújításra, és az őrzése sem volt megoldott, a kastélyt a szorgos kezek széthordták. A tető több helyen beomlott, beázik, az épület az összedőlés szélén áll.

+1, Máré-vár – Magyaregregy

Forrás: wikipedia

Ráadásként jöjjön egy vár a listában. Tavaly május óta ismét látogatható a Máré-vár, ami az 1956-os szabadságharc során is ostrom alá került a szovjet csapatok által, mikor a felkelők egy csoportja itt alakította ki a bázisát. Ezzel gyakorlatilag ez az utolsó várunk, ami ostrom alá került.

A vár első említése 1316-ból maradt fenn, mint királyi adomány. Az évszázadok során többször cserélt gazdát, mai megjelenését még romként is meghatározó reneszánsz átépítésére már a mohácsi csata után, az 1530-as években került sor. Pécs eleste után, 1543-ban harc nélkül átengedték a töröknek. 1958-ban műemléki védelmet kapott.

Forrás: muemlekem.hu/wiki