Kozármisleny Város Önkormányzata október 29-én, a hivatalos facebook oldalán tette közzé, hogy a tavaszi időszakhoz hasonlóan, a sportcsarnokban újra biztosít, és most már kétféle COVID-19 koronavírus szűrési lehetőséget a helyi lakosság számára. A koronavírus második hullámában kétféle gyorsteszt közül választhatnak a kozármislenyiek. Az ujjbegyből vett vérminta antitest kimutatására alkalmas, a másik, az orrgaratból vett minta pedig a COVID-19 antigén kimutatására alkalmas.

A kétféle tesztelési lehetőség biztosítására az önkormányzatot a koronavírus második hullámának erősödése, és az utóbbi időszakban fellépő influenzajárvány emelkedő tendenciája ösztönözte. A kialakult veszélyekre való tekintettel az október 31-től, december 31-ig tartó időszakban a hétvégi napokon Kozármislenyben, a sportcsarnokban, önkormányzati támogatással újra lehetőség nyílik a lakosság széles körű tesztelésére. Figyelem! Az önkormányzat személyenként 1 darab teszt elvégzését támogatja.

Kozármisleny Város Önkormányzatának döntése alapján a településen élők számára nyílik meg a lehetőség a COVID-19 koronavírus szűrés igénybevételére. A gyorstesztek felhasználásával választ kaphat a teszt alanya arra, hogy koronavírussal, vagy esetleg influenza vírussal fertőződött meg a szervezete. Mivel mindkettő vírusos megbetegedés, és a tünetei is nagyon hasonlóak, így nehéz a laikusok számára a beazonosítás. A fejfájással, köhögéssel, lázzal, izomfájdalommal járó tünetek könnyen összetéveszthetőek.  A tesztelés segíthet az érintettek számára a két betegség elkülönítésében.

A város önkormányzata azért is tartja fontosnak a tesztelést, hogy tiszta képet kapjon a település lakosságának a jelenlegi helyzetéről, és így a szükséges intézkedéseket is ezek alapján tudja a későbbiekben meghozni a városban élők, és azok hozzátartozóinak egészsége védelmében.

Az egyik gyorsteszt antitest kimutatására alkalmas.

IgM/IgG antitest gyorsteszt szűrés alkalmával az ujjbegyből vett vérminta alapján végzik a szakemberek a tesztelést. Ez a teszt kimutatja, hogy a szervezet termel-e antitesteket, vagyis a tesztalany korábban találkozott már a vírussal. A vizsgálat eredménye mindössze 15 perc alatt elkészül.

A másik gyorsteszt, a COVID-19 antigén kimutatására alkalmas.

A COVID-19 antigén gyorsteszt során orrgaratból vett mintavétel történik. A tesztelés megmutatja, hogy a tesztalany szervezetében a tesztelés idején jelen van-e a koronavírus. A jelenlegi időszakban, a járvány gyors terjedése miatt ez egy nagyon előremutató, fontos információ. A vizsgálat eredményére ebben az esetben is mindössze 15 percet kell várni.

A szűrés helyszíne a tavaszi teszteléshez hasonlóan a Városi Sportcsarnok. Ideje a 2020. október 31, 2020. december 31. közötti hétvégi időszak. A teszt elvégzéséhez előzetes időpont egyeztetés szükséges. Telefonon a 06 – 72 – 570 – 911-es telefonszámon, munkanapokon hétfőtől-csütörtökig 8-16 óráig, pénteken 8-12 óráig jelezheti a lakosság igényét a szűrésre.

Kozármisleny Város Önkormányzata kéri a lakosságot, hogy éljen a lehetőséggel saját maga, családja és a közösség tagjainak védelme érdekében!

Forrás: Kozármisleny Város Önkormányzata hivatalos facebook oldala