Ma van virágvasárnap, Jézus Jeruzsálembe történő bevonulásáról emlékezik meg a katolikus egyház. A koronavírus-járvány miatt nem lesznek nyilvános szentmisék, szertartások virágvasárnap.

Máriagyűdön évente minden Márianapkor és jelesebb katolikus ünnep alkalmával búcsút tartanak 25-27 alkalommal. Az évente idelátogató zarándokok számát ötszázezerre becsülik.

1006-ban az akkor megtalált Mária-szobor fölé kápolnát emeltek, 1148-ban II. Géza király templomot építtetett, majd a 15. században gótikus stílusban újjáépítették. A ma is álló barokk stílusú templomot a 18. században emelték. XVI. Benedek pápa 2008. szeptember 14-ével bazilika címet adományozott a kegytemplomnak.

Siklós, 2020. április 5. A máriagyûdi Sarlós Boldogasszony-kegytemplom 2020. április 5-én. Ma van virágvasárnap, Jézus Jeruzsálembe történõ bevonulásáról emlékezik meg a katolikus egyház. A koronavírus-járvány miatt nem lesznek nyilvános szentmisék, szertartások virágvasárnap. Máriagyûdön évente minden Márianapkor és jelesebb katolikus ünnep alkalmával búcsút tartanak 25-27 alkalommal. Az évente idelátogató zarándokok számát ötszázezerre becsülik. 1006-ban az akkor megtalált Mária-szobor fölé kápolnát emeltek, 1148-ban II. Géza király templomot építtetett, majd a 15. században gótikus stílusban újjáépítették. A ma is álló barokk stílusú templomot a 18. században emelték. XVI. Benedek pápa 2008. szeptember 14-ével bazilika címet adományozott a kegytemplomnak. MTI/Sóki Tamás

Fotó: MTI/Sóki Tamás