Veszélyezteti a pécsi kulturális élet kiemelkedő intézményeit és programjait a pécsi városvezetés azzal, hogy nem képes megállapodni a kormánnyal – írta a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöksége az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

Mint arra emlékeztettek, az elmúlt napokban minden, kőszínházat működtető vidéki város, valamint Budapest vezetése is megkötötte a megállapodást a kulturális kormányzattal a színházak fenntartásáról. Ez a közlemény szerint azért fontos, mert ezek a szerződések biztosítják, hogy az önkormányzatok és az állam kiszámíthatóan, tervezhetően fog gondoskodni a színházak működéséről, biztonságot nyújtva az azokban dolgozóknak és a színházak nézőinek egyaránt.     

Az MTT szerint Pécs az egyetlen magyar város, ahol a szerződés nem köttetett meg, s mivel “csomagban” tárgyal az önkormányzat a helyi kulturális intézmények finanszírozásáról, a megállapodás késlekedésével a városvezetés veszélybe sodorja azokat .     

A szervezet elnöksége jelezte a közleményben, hogy nem pusztán a Pécsi Nemzeti Színház, hanem a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház és a Zsolnay Kulturális Negyed működését és az ezekben az intézményekben dolgozók személyes egzisztenciáit is veszélybe sodorja a város vezetése, amennyiben nem képes, vagy nem akar megállapodni.     

Az MTT elnöksége a kommünikében ezért felszólította a baranyai megyeszékhely vezetőit, hogy haladéktalanul állapodjanak meg a kulturális kormányzattal a város kulturális intézményeinek finanszírozásáról, egyben szolidaritásukról biztosították a pécsi színházban és más kulturális intézményekben dolgozókat.     

Mindezek mellett az MTT felajánlotta közreműködését a megállapodás megkötésében.

(MTI)