A nem pécsieket kérdeztük, Pécs sportéletéről

Egy online kérdőívben kérdeztünk meg az elmúlt időszakban háromszázhatvankilenc nem pécsi sportbarátot, arról, hogy ők mit gondolnak a városunk sportéletéről, milyen sportággal, mely személyekkel azonosítják a baranyai megyeszékhelyt.

A válaszadók többsége férfi volt (88,6%), negyedük fővárosi, többségük felsőfokú végzettséggel (53,4%), vagy érettségivel rendelkező (30,6%), vegyes korosztályú csoport. Kétharmaduk volt igazolt sportoló, többségük pedig labdarúgás-párti (61%), őket a kosárlabda-barátok követték (17,3%), majd a kézilabda-drukkerek (9,2%). Miket kérdeztünk tőlük?

Pécs, 2008. március 23. Rátgéber László, a pécsiek edzõje taktikai utasításokat ad a nõi kosárlabda Magyar Kupa döntõjében, a MiZo Pécs 2010 – MKB-Euroleasing Sopron találkozón Pécsett. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Többek között azt, hogy ha Pécsre gondolnak, melyik sportág és melyik csapat jut először az eszükbe. Legtöbben a PMFC-t választották (46,1%), második legismertebb pécsi sportegyesült a ma már nem létező, ám egykor fantasztikus sikereket halmozó Mizo-Pécs/Pécs 2010 lett, a válaszadók 36,9% voksolt erre az opcióra. Ugyan a pécsi sikercsapat lassan egy évtizede, hogy megszűnt, de az emberek emlékezetében még mindig élénken él a pécsi női kosárlabda. A férfi kosárlabda csapat kapott még 8,9 százalékot, a maradék 8,1%-on a többi csapatsport osztozott, mint például a kézilabda, a röplabda, vagy a vízilabda. Arra is megkértük a kitöltőket, hogy írják le azt a három Pécshez köthető sportolót, edzőt, sportvezetőt, akikkel leginkább azonosítják a városunkat. 269 ember választotta ifjabb Dárdai Pált, tőle alig pár vokssal maradt le Rátgéber László (256). Jelentős szavazatot kapott még Garami József (150), Iványi Dalma (148), és idősebb Dárdai Pál (139).

Az emberek emlékeznek a PMSC kupagyőzelmére, a Mizo Pécs Euroliga szereplésére, de az emlékezetes Pécs-Nyíregyháza „koporsótemetős” utolsó elsőosztályú mérkőzés is sokak fejében megmaradt. Megkértük az embereket, hogy ha tudnak, írjanak egy Pécshez köthető sportemléket, több, mint a felük tudott is, összesen százkilencven embernek van emléke városunk sportéletéről. Igaz, nem mind pozitív. Nagyon sokan emlékeztek a már említett „temetésre”, a PMFC pályájáról, a női kosárlabda csapat széteséséről, de érdekes, hogy meglehetősen sokan elevenítették fel a 2002-es Magyarország-Horvátország találkozót is. Persze bőven akadtak szép emlékek, nagyon sokan idézték fel az Eurolia Final Fourt, a Bourges elleni rangadókat, az 1997-es női kosárlabda Európa Bajnokság mérkőzéseit, vagy a PVSK-Panthers kupagyőzelmét.

Önök szerint melyik sportágra kellene koncentrálnia a városnak?