A pellérdi és a rácvárosi út az elmúlt időszakban egyre forgalmasabb része lett a városnak, sokan ezt használják „menekülő útként”, ha a régi 6-os út bedugulna (ami meglehetősen gyakran fordul elő a reggeli és a délutáni órákban). A megnövekedett forgalom önmagában még kezelhető lenne, ám a városrésznek van egy közel két kilométeres szakasza, ahol egyetlen gyalogosátkelőhely sem található. A rácvárosiak egyértelműen zebrát, és forgalomlassító eszközöket szeretnének, ami érthető: az említett szakaszon óvoda és iskola is található.

Több környékbeli is elmondta, hogy kifejezetten veszélyes az útszakasz, sokan féltik a gyerekeiket, ráadásul adott esetben több száz métert is gyalogolniuk kell a helyieknek, ha szabályosan szeretnének átkelni az úttesten. Ott tartózkodásunk alatt is sok autó haladt át az említett utcákon, több gyalogos pedig kénytelen-kelletlen volt szabályt szegni, hogy egyik oldalról, átjussanak a másikra, például a buszmegállóba. Amíg a belvárosban meglehetősen sok helyen találunk zebrákat, úgy a peremkerületekben, a külvárosi részeken már jóval ritkábbak ezek a fajta gyalogátkelőhelyek.

Aprónak tűnő problémák ezek, addig, amíg nem történik tragédia. Azt pedig érdemes lenne elkerülni, ehhez elég lenne csupán néhány zebra, esetleg fekvőrendőr.