Somlai Klaudia a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dietetika szakos hallgatója, aki egyre több ember figyelmét hívja fel magára elképesztően szép, és helyenként még egészségesnek is mondható tortájával. A fiatal harkányi lány tortáiról képet csak saját felelősségre nézze meg mindenki: garantáltan megfogja hozni a kedvet a kóstoláshoz!

De hogyan kezd el egy fiatal dietetikus-jelölt tortákat sütni?

Kérdésünkre Klaudia elmondta, hogy mindig is kreatív volt, tavaly októbertől pedig torta-készítéssel éli ki kreativitását. Maga az ötlet a közösségi média felületein látható képek alapján jött, az instagramon és pinteresten látható igazán szép torták után, elhatározta ő is, hogy megpróbálja elkészíteni ő is ezeket a finomságokat. Mivel végzettségét tekintve sokkal inkább dietetikus, mint cukrász, ezért arra is próbál odafigyelni, hogy lehetőség szerint törekedjen az egészséges alapanyagok használatára. Igaz, ez nem könnyű, hiszen – ahogy ő fogalmazott – sokkal több idő, és energia kitapasztalni, hogy a különböző reform alapanyagok miként működnek, hogy a torták íze se lássa kárát az egészséges-étrendnek.

És, hogy melyik az ő személyes kedvence?

– Ízre a barnasörös csokitorta és a cukormentes sajttorta valamilyen gyümölcsös réteggel a tetején. Kinézetre viszont nagymamámnak készített mákos-citromtorta, melyekre a macaronokat és a virág-díszeket is én csináltam a tetejére. Apropó macaronok: rájuk azért is büszke vagyok, mert ez egy rendkívül kényes sütemény, és az itthoni kis gázsütőmben macaront gyártani néha igen csak embert próbáló feladat tud lenni.

Persze egy-egy ilyen remekmű elkészítése idő és energia. A piskóta és a krém hozzá nagyjából három óra, erre jön még rá a díszítés, ami akár plusz két óra is lehet, bonyolultságától függően. Ráadásul nincsenek is különösebb, speciálisabb eszközeim. A torta alaphoz csak simán konyhai robotgépet, szilikon spatulás, tortaformás és kenőkést használok. A díszítéshez nagy általánosságban habzsákot, különböző díszítőcsöveket, vagy bármit, amit éppen a fejembe veszek, hogy be kell szerezzek, mert láttam valahol, és ki akarom próbálni én is.

Végül, utolsó kérdésünkre elmondta azt is, hogy mikor kóstolhatjuk meg ezeket a remekműveket cukrászdában.

„Gondolkoztam már rajta, de ahhoz az első lépés egy cukrász képzés elvégzése lenne. Rengeteget kell még tanulnom, és fejlődnöm, de lelkesen várom, hogy mit hozhat a jövő számomra ebben a szakmában”