Orbán Viktor kijelentésére reagált Kanász-Nagy Máté az LMP országos elnökségének titkára online sajtótájékoztatóján. A miniszterelnök azt mondta: a munkahelyteremtést a közmunkaprogram felfuttatásával indítaná. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja ezzel nem ért egyet, szerintük a közmunkával nem lehet a válságot kezelni. Úgy vélik: a Zöld Újranyitás Programjukra lenne szükség.

„A munkahelyek visszapótlásának össze kell kapcsolódnia a zöld fordulattal. Nem csak arról van szó, hogy ezeket az új típusú problémákat – amelyeket a válság hozott létre – nem lehet a régi eszközökkel kezelni, de arról is szó van, hogy nem is akarunk visszatérni ahhoz a régi gazdasági, társadalmi rendhez, ami látjuk, hogy hova vezetett”

– mondta Kanász-Nagy Máté. Hozzátette: az új munkahelyeknek stabilaknak, válságállóknak, és környezetbarátnak kell lenniük. Az LMP politikusa egy konkrét példát is említett: az országos épületenergetikai programjuk keretén belül felújítanák az energetikailag korszerűtlen lakóházakat, kicserélnék a szigetelést, a nyílászárókat, és az elavult kazánrendszereket.

Kanász-Nagy Máté azt is elmondta:

céljuk, hogy 5-10 éven belül minden családi ház tetején legyen napkollektor.

A program megvalósításával több tízezer zöld munkahelyet teremtenének.

Kanász-Nagy Máté szerint szükség lenne a kisvállalkozások célzott bértámogatására, a civil szférában dolgozók bérkiegészítésére, és az álláskeresési járadék időtartamát vissza kellene emelni 3 hónapról 9 hónapra.