Szabó András írása

A csülök egy megosztó étel. Vannak, akik nagyon szeretik, mások viszont túlságosan is nehéz, zsíros ételnek tartják. Emiatt joggal merül fel a kérdés, hogy lehet-e egy ennyire megosztó étel köré brandet építeni. Krécsó Norbertnek, a Csülök Bár társtulajdonosának is megfordult ez a kérdés kezdetben, ám mára már nem kérdés: jó döntést hozott, amikor feleségével megnyitotta első közös éttermüket. A siker titkáról, az étterem céljairól, elveiről, és úgy a magyar gasztronómiáról általában beszélgettünk velük, miközben megkóstoltuk néhány csülkös ételüket is.

Krécsó Norbert és felesége, Krécsó Zsuzsanna már korábban is a vendéglátással foglalkoztak Patacson, azonban ahogy a legtöbb vállalkozó, ők is kicsiben – egy kocsma működtetésével – kezdték. Hétvégenként azonban gyakran kínáltak valamilyen előre elkészített ételt is a vendégeiknek. Ezek legtöbbször tradicionális magyar húsételek voltak. Az ötlet hatalmas népszerűségnek örvendett, ezeken a napokon az átlagosnál sokkal több vendég érkezett. Az ételek közül a legnagyobb sikert a körettel és savanyúsággal tálalt csülökropogós aratta.

A népszerűségen felbuzdulva felmerült az ötlet, hogy akár napi szinten is lehetne valamilyen étel a kínálatukban. A hatályos jogszabályok azonban nem tették lehetővé többféle étel kínálatát, csupán egyfélét, azt is kizárólag konyhakész alapanyagokból. Rövidtávon ez egy működőképes koncepció volt, ám ekkor már a család tervezte, hogy hosszabb távon valami mást szeretne. Így alakult meg 2016 nyarán a Csülök Bár a jelenlegi formájában!

Azóta már 4 séf segíti a családi vállalkozás munkáját, és az étlap is jelentősen bővült, a frissensült csülök és a csülkös készételek (pl. rizseshús vagy épp brassói aprópecsenye csülökkel) mellett megjelentek hagyományos, nem csülökből készülő ételek is. Ám Krécsó Norbert az alapokból nem enged. Az ételeket továbbra is tradicionális receptúra szerint készítik el, nem gondolják újra az ételeiket, minden a magyar konyha alapjain nyugszik, és figyelnek arra, hogy ne csak a minőség, hanem a mennyiség is mindenki számára megfelelő legyen. Ezt a tulajdonos néha úgy is ellenőrzi, hogy saját maga is betér vendégként az étterembe, de az ételt készítő szakács nincs tisztában azzal, hogy kinek is készíti el az ebédjét.

A csülkös ételeket nekünk is volt lehetőségünk megkóstolni (illetve mást is lett volna, de ha már Csülök Bár, akkor a névadó ételek egyikét próbáltuk ki). A szerkesztőség tagjai kolbászhússal töltött csülköt rendeltek, én viszont kíváncsi voltam a rántott csülökre, mert ez azért nem egy szokványos elkészítési módja a csülöknek, már csak azért is, mert a csülök elkészítési ideje jelentősen meghaladja a panír optimális elkészültének az idejét. Ezt az étteremben úgy oldják meg, hogy a már szükség esetén kiklopfolt, előfőzött húst rántják be. Amikor megkaptuk az ebédünket, leesett az állunk. Mindegyik tányéron 4-4 igencsak nagy szelet hús nézett vissza ránk, és rengeteg köret. Már itt biztosak voltunk abban, hogy ezt nem fogjuk tudni megenni. Azért kíváncsiságból rápillantottam a szomszédos asztaloknál ülő vendégek adagjaira is, azok is ugyanekkorák voltak, tehát nem csak nekünk kedveskedtek extra adagokkal.

Az étel nagyon ízlett, a hús minősége elsőosztályú és, aminek örültem, hogy nem szedték le a zsíros részét, de a rántás alatt az is nagyon élvezhető elemévé vált az ételnek. Köretként tepsis burgonyát kaptam hozzá, kiemelném a nagyon intenzív fűszeresését, de e mellett is kiválóan készítették, a külseje ropogott, belseje puha maradt. E mellett az ételhez egy tejfölös tormát kaptam, amiben a két fő összetevő mellett egy kis fehérbors található. Nagyon ízlett ez is, külön tetszett benne, hogy nem volt benne a torma „túltolva”, éppen annyira lehetett érezni ezt a csípős-kesernyés ízt, amennyire szükséges, és a tejföl krémessége is megmaradt. Kíváncsiságból belekóstoltam a többiek kolbászhúsos ételébe is, de ebbe sem találtam kritikát. Kiemelném, hogy a két hús fűszerezése kiegyensúlyozott volt, ahogy a mennyiségük is, így egyik sem nyomta el a másikat az ételben. Összességében a csapatból én bírtam a legjobban az evést, a 4 szelet húsomból majdnem hármat megettem, de még a saját adagom is bőven elég volt arra, hogy egy csomagolást követően vacsorára is elegendő legyen.

A hely gondol a gyerekekre is. Az étlapon szereplő rántott hús és palacsinta mellett azzal is, hogy az éttermen belül megtalálható egy játszótér és egy firkáló fal kifejezetten a kicsik számára. Az étterem teraszán egyébként 50-60 ember fér el, ez már jelenleg is nyitva van, a belső téren 80 ember, amit azonban a koronavírus miatt jelenleg nem nyithatnak ki. Jelenleg kiszállítást is vállal az étterem, ám ez csupán egy átmeneti állapot, a házaspár szerint ugyanis ha teljes intenzitással tudnak működni, akkor – különösen a rendre telt házas hétvégéken – erre már nincs kapacitásuk. A vendégek számára szerencsére sosincs panasz, amit Krécsó Norbert a nagy odafigyeléssel készült ételeknek, a kedves felszolgálásnak, és a vendégekkel emiatt kialakuló jó kapcsolatnak tulajdonít.

A bővítésről szóló terveknek azonban még messze nincs vége. Ha az egészségügyi helyzet ezt lehetővé teszi, nyáron szeretnék az étterem alsó részét egy grillterasszal kibővíteni, ami tovább fogja szélesíteni az étterem repertoárját új, változatos, frissen készülő ételekkel. Hogy erre mikor lesz lehetőség, azt még egyelőre nem lehet tudni. De addig is várnak mindenkit szeretettel, akinek a hagyományos magyar konyha a kedvence, vagy egyszerűen csak egy jót szeretne enni!

Az étterem elérhetőségei:

Cím: Pécs-Patacs, Pellérdi út 31.

Telefonszám: +3672 784 995

E-mail cím: manitogasztrokft@gmail.com

Weboldal: https://csulokbar.hu/

A Csülök Bár tulajdonosainak kedvenc receptje: Töltött csülök tepsis burgonyával.

Elkészítés:

A csülköt – ennél az ételnél a csülök hátsó részét – a kicsontozást követően felnyitják, és bőrrel kifelé kiterítik, majd sóval és fokhagymával fűszerezik. A tölteléket egy házi készítésű kolbászhús adja, amely darált húsból, őrölt borsból, fokhagymából, sóból és fűszerpaprikából áll (ízlés szerint őrölt kömény is tehető bele). A tölteléket ráteszik a csülökre, majd feltekerik, alufóliába teszik. Ezt követően kevés vízzel 2-2,5 órán keresztül sütik. A tálalást megelőzően a csülköt kicsomagolják, szeletekre vágják, majd rostlapon mindkét oldalát még egy picit megpirítják.

A körethez a burgonyát a héjában megfőzik, majd cikkekre vágják. E közben egy serpenyőben kockára vágott kolozsvári szalonnát pirítanak, amihez póréhagyma karikákat is tesznek. Miután elkészült, hozzáadják a burgonyacikkeket, sóval, borssal, fokhagymával ízesítik, majd az egészet reszelt sajttal jól összeforgatják. Jó étvágyat hozzá!

De ha valakinek nincs türelme otthon elkészíteni, az étel a Csülök Bár étlapján is megtalálható!