Hadházy Ákos, Szél Bernadett független országgyűlési képviselők, és a Momentum Mozgalom eddig négy alkalommal szerveztek autós demonstrációt a budai Vár környékén. Céljuk az volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita Kolostorból hallja a tiltakozást kifejező dudálást. „Az aránytalanul szigorú és alkotmányellenes rendőri fellépés megmutatta, hogy az akció zavarja a hatalmat – hiszen még egy EU-s zászló lengetéséért is kiszabtak 150 ezres bírságot” – írták vasárnapi közleményükben.  

Bár a szervezők a kijárási korlátozások enyhítésével a jövőben dudálás helyett más módon fognak tiltakozni a kormány koronavírussal kapcsolatos intézkedései ellen, a közelmúltban a rémhírterjesztési törvény miatt előállított két férfi ügye miatt úgy döntöttek:

hétfőn, május 18-án ismét autós demonstrációt tartanak. 

A kezdeményezők meggyőződése, hogy az autós tiltakozás sikeres volt: a járványügyi korlátozások miatt szűkre szabott keretek közt is megtalálták a módját, hogy hangot adjanak az elégedetlenségnek. A kormány azóta részben visszakozott, például elkezdték a korábban kiürített kórházi ágyak újbóli feltöltését, vagy épp megpróbálják a helyi rendőrökre kenni a véleménynyilvánítás miatt vegzált emberek ügyét” – írták.

Hozzátették: aki csatlakozni szeretne a demonstrációhoz, a „rendőri vegzálás elkerülése érdekében” ezúttal a Clark Ádám téren lévő körforgalom helyett a Lánchídon, az Alagútban, a Fő utcában és a Hunyadi úton dudáljon 17 órakor, vagy bárhol máshol, ahol éppen ekkor jár. „Minden kürtszó egy üzenet a miniszterelnöknek: Nem hallgatunk némán, az igazság pedig nem rémhírterjesztés!” 

Hadházy Ákos, Szél Bernadett és a Momentum Mozgalom emlékeztetett a több mint egy hónapja induló dudálós tiltakozás követeléseire is: 

„1. Követeljük a Kásler-terv azonnali visszavonását, a betegek biztonságos ellátását, a kórházi kapacitások fenntartását!
2. Követeljük az egészségügyi és szociális dolgozók dupla bérezését az egyszeri, egyelőre csak ígéretként létező pótlék helyett!
3. Követeljük a bértámogatás kibővítését a legnehezebb helyzetben levőkre, a gyermekekkel otthon maradó szülők támogatását, a munkanélküli ellátás meghosszabbítását és a jövedelem nélkül maradt egyéni vállalkozókra való kiterjesztését!
4. Követeljük a szájzártörvény azonnali visszavonását, a meghurcoltak megkövetését!  
5. Követeljük a valódi tájékoztatást propaganda helyett, az információs jogok helyreállítását!”
– írták.