Egy szerencsi, és egy gyulai férfit is elvittek a rendőrök rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az egyik gyanúsítottat egy április végén írt Facebook-bejegyzése miatt vádolták, melyben politikai véleményét írta le.

A másik esetben a gyanúsított a gyulai Momentum tagja, Csóka-Szűcs János a „Gyulai cenzúramentes csevegő” nevű Facebook-csoportban megosztotta a kórházi ágykiürítések miatt szervezett autós demonstráció eseményét, és hozzáfűzte: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat”. A férfiért hajnalban 5 rendőr érkezett házkutatási paranccsal. Mielőtt bevitték kihallgatni, lefoglalták a telefonját, és a számítógépét. 

Lázár Domokos jogász, az Eötvös Károly Intézet munkatársa a Jövő TV hétharminc című műsorában elmondta: egyik esetben sem beszélhetünk rémhírterjesztésről.

Ahhoz, hogy valakivel kapcsolatban egyáltalán a gyanú felmerüljön, hogy rémhírt terjeszt, vagy arra van szükség, hogy hamis tényt, vagy való tényeket hamis színben tüntessen föl” – mondta.

Hozzátette: ennek szándékos bűncselekménynek kell lennie, tehát ha az elkövető nincs tisztában azzal, hogy hamis hírt oszt meg, akkor nem vonható büntetőjogi felelősségre. 

Lázár Domokos szerint a rendőri intézkedések során érdemes együttműködni, azonban utólag lehet panaszt tenni, ha valaki úgy érzi, jogsértés érte. Azt is elmondta: a kihallgatás során senki nem köteles válaszolni, és bárki kérhet ügyvédet.