Az önkormányzat számításai szerint mintegy 2,5 milliárd forintos kiesést okoz a városi cégeknél a nyár közepéig Pécsnek a járványhelyzet, a kormány által elvont, 480 millió forint gépjárműadóval már a 3 milliárdot karcolja a veszteség. A helyzet enyhítésére veszélyhelyzeti alapot hoz létre a város, a polgármesteri hivatalnál csak a beruházások és fejlesztések esetében 280 millió Ft összegű kiadást függesztenek fel, felfüggesztették a polgármester és az alpolgármesterek cafeteria-keretét is. Számos hivatali, intézményi és céges kiadást függesztenek fel augusztus 30-ig, bíznak azonban abban, hogy a gazdaság újraindul, valamint kormányzati és uniós támogatások is jönnek majd a válsághelyzet kapcsán. Ugyanakkor többfajta egyszeri támogatást vezetnek be a rászoruló pécsieknek és a cégeknek, a cél a pécsi munkahelyek megtartása. – írja a pecsistop.hu

Pécs város alpolgármestere, Ruzsa Csaba elmondta, hogy a hatalmas bevétel kiesés alapvetően két tételből tevődik össze. Az egyik, a kijárási korlátozásokkal hozható összefüggésbe, ami miatt több önkormányzati cég bevétele is jelentősen visszaesett, mint például a Pécsi Nemzeti Színház, a Tüke Busz Zrt. vagy a ZSÖK, ez nagyjából 2,51 milliárd forintnyi kiesést fog jelenteni a városnak. A másik jelentős tétel gépjárműadó elvétele, ami szintén közel félmilliárd forinttal fogja megrövidíteni, az amúgy sem túl bőséges városi kasszát.

Ahogy lapunknak Mellár Tamás fogalmazott, a kormány jelenleg nem könnyíti meg Pécs helyzetét, az elvonások miatt a városháza például a polgármester és az alpolgármesterek cafeteria-keretét is felfüggesztették, ideiglenesen. Több beruházást is szüneteltetnek, és zároltak az elmúlt hetekben.

A lapnak azt is elmondta a polgármester, hogy a veszélyhelyzet idején munkájukat vesztett vagy nehéz helyzetbe került pécsieknek is segíteni fognak, számukra egyszeri támogatásokat vezet be az önkormányzat.

A bérpótló támogatás a munkájukat a veszélyhelyzet ideje alatt elvesztő, rászoruló pécsieket nyújt támogatást.

Lesz külön albérletpótló támogatás is a rászoruló, munkájukat elvesztő pécsiek számára.

Emellett külön egyszeri gondozási támogatást igényelhetnek azok a pécsi lakosok, akiknek a kórházakban ápolt hozzátartozójuk otthoni ápolásáról kellett gondoskodniuk április elejétől kezdve.

A vállalkozások segítésére már fut egy program, de jön egy újabb is. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. bérlői számára sávos kedvezményrendszert vezetett be, ez áprilisban és májusban közel 200 milliót hagy a pécsi vállalkozásoknál. Ezt a kedvezményrendszert várhatóan júniusban is folytatják. Ezen túl egy külön csomagot is bejelentenek rövidesen, ez csatlakozik a PVH programjához.