A “Balaton-törvény” szerint 44 városban vagy településen érintetlen, nagyrészt tájvédelmi vagy Natura 2000 minősítéssel ellátott területeket, szabadstrandokat kíván feloldani a tájvédelmi besorolás alól, mindezt azért, hogy ezekre a területekre ipari kikötőt, luxushajó kikötőt, szállodakomplexumot vagy éppen lakóparkokat építsenek nagybefektetők bevonásával. Az önkormányzatok a törvényjavaslatok véleményezésére minden eddignél rövidebb határidőt kaptak, emellett nincs fellebezési vagy vétójoguk.

Több százmilliárdos beruházásokat akarnak végrehajtani, úgy, hogy a lakosságot nem kérdezték meg róla, pedig a közvetlen környezetük és életminőségük lesz befolyásolva, ráadásul hosszútávon.

*”Balaton-törvény”: hivatalos nevén “2018. évi CXXXIX. törvény Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről” felhatalmazása alapján készülő Balaton vízparti területeinek közcélú területfelhasználási terve” és az “új balatoni partvonal-szabályozási” terv

A Balaton alapvetően mindenkié, ezt Magyarország kormánya is rendre hangoztatja. Természetvédelmi, történelmi világörökség, Közép-Európa legnagyobb tava. Most mégis úgy kíván dönteni a kormány, hogy a nádasokat, erdőket és érintetlen partszakaszokat akarnak értékesíteni és beépítettni, emiatt pedig törvénymódosítási javaslatok elfogadására szólította fel a kormány a balatoni régió 44 önkormányzatát.

Annak érdekében, hogy a Balaton régióit megóvják, petíciót hirdettek, amit már több, mint 76 ezren írtak alá. A BAHÍR maximálisan támogatja ezt a kezdeményezést és arra kéri az olvasóit, hogy amennyiben fontosnak tartják megóvni a Balaton partjait, úgy írják alá a petíciót melyet IDE kattintva tudnak megtenni.