Ha az országban van olyan téma, ami igazán megosztja az embereket, az a stadion-kérdés. Az Orbán-kormányok 2010 óta folyamatosan kiemelt területként kezelik a sportot, különösképpen a labdarúgást. Hála a TAO-rendszernek és a különböző bújtatott, vagy kevésbé bújtatott állam támogatásoknak soha nem látott mértékű forrásból dolgozhatnak a magyar sportélet szereplői. A Társasági Adó-támogatások 2019 év végén közel 800 milliárd forintnál tartottak, melynek jelentős szeletét harapta ki a labdarúgás. Ennek, és a kiemelt státusznak köszönhető, hogy stadionok épültek vagy újultak meg Szombathelytől Felcsúton át, Debrecenig gyakorlatilag mindenhol az országban. Alig-alig találni olyan jelentős várost, ahol ne történt volna komoly infrastrukturális fejlesztés, az elmúlt évtizedben. A PMFC egyelőre kimaradt ebből, holott a stadion fejlesztések között találunk számos, a pécsinél jóval kisebb tradícióval és szurkolói támogatással rendelkező klubot, ahol már megtörténtek a szükséges (szükséges?) fejlesztések. De mi legyen a PMFC-vel?

A „pamacs” jelenlegi stadionja valóban elavult, nincs fedett rész, gondok vannak a lelátókkal, a székházzal ráadásul a létesítmény területe egy másik projekt miatt érdekes a városnak, hiszen itt épülne meg a tervezett PTE sportsziget. Abban mindenképpen lenne opció, hogy Uránvárosban épüljön egy olyan közösségi tér, ahol a helyi lakosok sportolhatnának, hiszen ilyen területekben nem áll jól a város, pláne nem a nyugati része a városnak. De az is igaz, hogy a PMFC már csak a hagyományai és a szurkolók száma miatt sem megkerülhető. Azzal mindenképpen lehet, sőt kell is vitatkozni, hogy a jelenlegi sportfinanszírozási rendszer túlzó vagy sem, de azzal már nehéz, hogy egy akkora városnak, mint Pécs szüksége van labdarúgó csapatra. (Persze Pécsnek nem csak focira, hanem például munkahelyekre, zöld felületekre, jó utakra, és nagyobb közbiztonságra is szüksége lenne) A PMFC így, vagy úgy de sokáig nem maradhat a mostani helyén.

De akkor mi legyen a csapat sorsa?

Ne feledjük, az önkormányzat, Matyi Dezső tulajdonos távozása óta súlyos milliókat ölt a csapatba, rendkívül rossz befektetés lenne most elengedni a klub kezét, hiszen végre valahára feljutott a másodosztályba a klub, ahol már realitás az, hogy sikerüljön a bevételeket növelni, akár a szponzori kör bővítésével, akár fiatal játékosok eladásával, vagy a nézőszámok emelésével. De a nézőszámok emeléséhez, és úgy általában a csapat működéséhez szükség van pályára, ahol lehet játszani, és lelátókra ahová a szurkolók jegyet válthatnak. Szóba jöhet Kozármisleny, de már önmagában furcsa belegondolni, hogy amíg egy kisvárosban épült új és modern létesítmény, addig a régió legnagyobb településének, legnagyobb szurkolói-bázisával rendelkező klubjánál nem. Ahogy korábban például dr. Elbert Gábor egykori államtitkár fogalmazott, nem biztos, hogy a stadionok építésével van a fő gond, a probléma az, hogy hova és mekkorát épít az állam. Bizonyos faluk, és kis települések talán indokolatlanul kaptak drága, és túlzóan nagy arénákat, míg máshol például Pécsett a mai napig nem történt szinte semmilyen fejlesztés. Ilyen szempontból mindenképpen érdekes lehet a PVSK épülő stadionja, ám a vasutas csapat csupán a magyar negyedosztályban, azaz a megye I-es bajnokságban szerepel, közel sem annyi néző előtt, mint a PMFC.

Érzékeny téma a stadion építés és fejlesztés, hiszen vitán felül számos más szektor lenne/van, ahol jobb helyen lennének az állami források, de nem ártana, ha egyszer és mindenkorra megoldódna a „Munkás” helyzete, és véget érne az évek óta tartó rendkívül bizonytalan állapot, akár finanszírozás szempontjából, akár létesítmény szempontjából. Ha abból indulunk ki, hogy sportélettel alig rendelkező településeken is épültek új stadionok, akkor nehezen érthető, hogy miért maradt ki a sorból Pécs és a PMFC. Ha viszont olyan aspektusból vizsgáljuk meg a dolgot, hogy a mindenkori kormánynak nem feladata a professzionális sport támogatása (legalábbis elviekben nem kéne, hogy az legyen), akkor nehéz igent mondani, egy újabb, milliárdokba kerülő beruházásra.

Mondja el véleményét, szükség van arra, hogy új stadiont kapjon a PMFC?