A sajtótájékoztatót dr. Keresztes László Lóránt nyitotta meg, az LMP frakcióvezetője, aki először a Budapest-Belgrád vasútvonalról beszélt. Elmondta, hogy a kormány a napokban 80 milliárd forintot csoportosított át erre a projektre, amelyre csak idén 140 milliárdot fognak elkölteni. Ahogy Keresztes fogalmazott, 125 ezer új munkahely megteremtését áldozza fel a kormány, egyetlen egy, közel sem biztos, hogy megtérülő projekt megvalósítására.

Ezután az önkormányzatokat érintő megszorításokról beszélt. Az LMP frakcióvezetője elmondta, hogy már korábban is súlyosan megsarcolták az önkormányzatokat azzal, hogy elvonták a gépjárműadót, Pécs esetében ez félmilliárdos bevétel kiesést jelentett. De beszélt a kormány új törvényjavaslatáról, ami szerint a közösségi közlekedést innentől kezdve a településeknek maguknak kell finanszírozniuk, méghozzá az iparűzési adóból. Ez azt jelenti, hogy az állam immár hivatalosan is kivonul a helyi közösségi közlekedés támogatásából, és magára hagyja az önkormányzatokat, ezzel az óriási feladattal. Véleménye szerint Magyarországon nem nagyon van olyan önkormányzat, ami képes arra, hogy fenntartsa a jelenlegi szinten a közösségi közlekedést, ez óriási teher lesz a városok számára. De az legyen világos, hogy ez nem az adott önkormányzatokat fogja hátrányosan érinteni, hanem a helyi embereket, Pécs esetében a pécsieket.

A különleges gazdasági övezettel kapcsolatosan Keresztes elmondta, hogy a törvény alapján a fővárosra és a Megyei Jogú Városokra – tehát Pécsre – is vonatkozni fog. A törvény arról szól, hogy a kormány gyakorlatilag egy rendelet útján bizonyos településektől adott beruházásokat elvesz, és átadja a mindenhol Fideszes vezetésű megyei önkormányzatoknak. Egészen világos, hogy ezzel mi a cél, ez egy politikai döntés, ezt maga Süli János ismerte el egy sajtótájékoztatón. Ennek értelmében kialakulhat egy olyan helyzet, hogy Pécs városában elindul egy beruházás, de ezt a kormány rendeleti úton átrakja a megyei önkormányzathoz, és onnantól kezdve már a baranyai önkormányzat fog dönteni mindenről, olyanok, akikre a pécsi polgárok nem is tudtak szavazni. Keresztes szerint ez a döntés alkotmányellenes, és óriási károkat fog okozni.

A napokban –ahogy arról már beszámoltunk – dr. Bódis József államtitkár is elismerte, hogy az egyetemeket is érintik a megszorítások. Ugyan az eredeti 3,6 milliárd helyett „csak” 1,9 milliárdot vesznek el a pécsi egyetemtől, de Keresztes szerint végül ez is a városra fog visszahullani: leépítésekre lesz szükség minden karon, az egyetem ezt nem fogja tudni kigazdálkodni. Pécs esetében a PTE gyakorlatilag egy város a városban, a város társadalmi, gazdasági kulturális életének legfontosabb szereplője, ez a döntés is a pécsieknek lesz nagyon fájdalmas, és mindez teljesen indokolatlan.

„Elvesznek 8-10 milliárdot a magyarországi egyetemektől, de kidobnak 80 milliárdot egy teljesen felesleges projektre” – fogalmazott az LMP frakcióvezetője.

Az LMP kész minden erővel fellépni ezen intézkedések ellen, Keresztes konzultációt fog kezdeményezni az egyetem rektorával, hogy ők miként élik meg a megszorításokat. Ezen kívül a pécsi közgyűléssel is szeretne konzultálni, a kormánypárti és ellenzéki frakciókkal egyaránt. Úgy véli, közösen kell fellépniük ezen intézkedések ellen, amelyeknek szerinte beláthatatlan következményei lesznek a városra nézve.

Ezután dr. Kóbor József az LMP önkormányzati képviselője szólalt meg. Kóbor először a speciális gazdasági övezetre reflektált, elmondta, hogy európai szinten fogtak össze és több magyar képviselővel közös levélben fordultak az Európai Régiót Bizottságának elnökéhez, illetve frakcióik vezetőjéhez, amelyben felhívták a figyelmet erre a törvény-tervezetre. Véleménye szerint érzékenyek lesznek erre a problémára, a magyarországi történések eddig is elég komoly érdeklődést keltettek Európában: ez a külpolitikai tevékenységük ebben az ügyben.

A képviselő kitért az önkormányzat költségvetésére is. A válsághelyzet kezdetéig volt a városnak egy elfogadott költségvetése, ami csak akkor lett volna tartható, ha a városvezetés megtud állapodni a kormánnyal, a város adósságáról. A jelenlegi helyzetben a polgármester úr előterjesztette a költségvetés átcsoportosítását, amelynek a lényege az, hogy megpróbálták kiszámolni a város cégeinek várható veszteségeit, és a kormány által kirótt megszorításokét, és ez összességében majdnem három milliárd forintra rúgott. Az egyetem problémáival kapcsolatosan megjegyezte, hogy nem csak az elvonás miatt kerülhet nehéz helyzetbe a PTE, hanem olyan kérdések is felmerülnek, hogy egyáltalán ősszel megjelennek-e újra a külföldi hallgatók, ami olyan járulékosveszteséget jelenthet, amivel eddig még nem is számoltak. Szóba került Péterffyék vészhelyzeti alapja is, ami különféle kifizetések és projektek felfüggesztésével járhat. Kóbor szerint szükséges, de kissé elkésett ez az intézkedés ráadásul szerinte nagyon sokan a feketegazdaságban kereste a jövedelmét, nem bejelentett munkával és rájuk ez nem fog vonatkozni.

Szerinte a kérdés az, hogy milyenek lesznek a gazdasági károk, véleménye szerint az első kalkuláció még erőteljesen növekedhet.

A másik téma amiről beszélt, egy vita a városvezetés és a helyi Fidesz között. Aggasztónak tartja, hogy a két fél csak vagdalkozik, konstruktív beszélgetések helyett. Szerinte semmi építőjellegű dolgot nem láthatnak a pécsiek, abból ami Péterffyék és Váriék között zajlik. Példaként említette az „osztalék-ügyet”, ami az elmúlt napokban nagy port kavart. Kóbor ezután rátért arra, hogy a hőerőmű nem fizet széndioxidkibocsátási adót, hiszen hivatalosan biomassza a hőtermelés alapja. Ez az oka annak, hogy a Pétávnak extra profitja van. Véleménye szerint a városvezetés részéről demagógia, hogy az osztalékot a vírushelyzet enyhítésére fogják fordítani, míg a Fidesz részéről hazugság, hogy nem szabadna kivenni az osztalékot. Mindkét fél benne volt az elmúlt tizenötévben abban a megállapodás sorozatban, amely ezt a helyzetet előidézte, tehát semmi okuk nincs bármit is egymás fejéhez vágni. – fogalmazott az LMP önkormányzati képviselője. Hozzátette: a jövőben módosítani kell a hőátvételi megállapodást. A jutalékokat pedig arra kellene fordítani, hogy energiahatékonyabb legyen a fűtésirendszer, hogy kevesebb fát keljen égetni.