Az önkormányzati választások után, nem sokkal a város neki állt új irányvonalakat találni a sportban is. A sportkoncepciót dr. Elbert Gábor írhatta meg, ami az elmúlt hónapokban elkészült, ám a koronavírus okozta leállás miatt egyelőre még nem kezdődött meg az igazi munka a város sportéletében. Mai vendégünk Elbert Gábor volt, akivel beszélgettünk a kidolgozott sporkoncepcióról, az új városvezetésről és arról is, hogy miként lehetne megállítani azt a folyamatot, hogy ne menjenek el a városból a legtehetségesebb sportolóink, edzőink, sporvezetőink!

– Hogy látja, eddig hogyan és milyen formában kezdett el megvalósulni a sportkoncepció?

– A sportstratégia megvalósulásáról – minden bizonnyal – akkor beszélhetünk majd, miután elfogadta azt a város közgyűlése. Ugyanakkor az érzékelhető, hogy elsősorban a létesítményfejlesztési kérdésekben nem várhat a munka és komoly előrelépések történnek (lásd: PVSK, legújabban PMFC-stadion, vagy akár a jégpálya lefedésében is).

– Mit gondol, amit írt és elképzelt az meg is fog valósulni?

– Ha a megvalósítás idején is megmarad az a szakmai összhang, ami a stratégia készítése során tapasztalható volt a különböző érdekek és politikai világnézet ellenére, akkor igen! Ha a sport a politika játékszerévé válna, vagy ha az önös érdekek felülírnák a közösségi érdeket, akkor nyilván nehezebben érvényesülnek majd a szakmai szempontok, de én javíthatatlanul idealista vagyok

– Milyen problémák merülnek, merültek fel Pécs város sportéletével kapcsolatosan? Mik a tapasztalatai?

– Mindenképpen meg kell említeni azt, hogy számos területen párhuzamosságok mutatkoznak a város sportjában. Erre azt a szakmai megoldást javasoltuk, hogy – ha lehet – szüntessük meg a párhuzamosságokat, ha ez valamiért nem lehetséges, akkor jöjjön létre egy olyan megállapodás a szereplők között, amelyben egymást erősítik, és nem gyengítik (pl. női kosárlabda, férfi kézilabda). A legfontosabb, hogy minden döntés úgy szülessen, hogy az a pécsi gyereknek jó legyen! Természetesen nem lehet nem észrevenni, hogy a város sportinfrastruktúrája folyamatos fejlesztésre szorul, a stratégia konkrétan tartalmazza a meglévő létesítmények fejlesztési elképzeléseit és a remények szerint felépülő új sportfelületeket is.

Fontos, hogy a szabadidős sporttevékenységek köre és lehetőség is folyamatosan bővüljön!

Amiben Pécs régóta tartozik saját magának, az a korábbi sporthősök méltó tisztelete, elismerése, valamint jelen kiemelkedő sportolóinak, sportszakembereinek megtartása.

De sajnos, vagy szerencsére hosszan lehetne még folytatni a sort.

– Pécs az elmúlt időszakban számos helyi sportolót, edzőt veszített el. Megállítható, vagy akár vissza is fordítható ez a folyamat?

– Egyértelműen igen, sőt ez rendkívül fontos is! Pécsről nézve nem jó, hogy Petrov Iván, Jakabos Zsuzsa elhagyta a várost és most már Iványi Dalmával kiegészülve szinte a teljes győri női kosárlabda is pécsi. Ha a kiemelkedő pécsi sportembereket kellőképpen megbecsüli a város és pécsi emberek is, akkor érdemes lesz nekik Pécsett maradni. A stratégia többek között azt is megfogalmazza, hogy azokban a feladatkörökben, ahol van jó pécsi szakember, ott őt kell helyzetbe hozni; ahol esetleg nincs helyi megoldás, ott érdemes olyan szakembert foglalkoztatni, aki rövidtávon megoldja a feladatot és közben átadja tudását, tapasztalatait a helyi fiataloknak, akik aztán átvehetik a feladatot. Ugyanígy érdemes volna a PTE ETK-n végzett sportszakembereket is csatasorba állítani.

– Mindez elsősorban pénzkérdés?

– Nem feltétlenül. Vannak olyan szakemberek, akiket szerintem már nem lehet visszahozni, ilyen Petrov Iván is. De az, hogy a jövőben ne menjenek el a pécsi játékosok, edzők, szakemberek, sportvezetők az elsősorban odafigyelés, megbecsülés és akarat kérdése. Persze ha egy játékos fejlődni akar, sok sportágban máshol fog tudni szintet lépni, de azokban a sportágakban, amelyekben Pécs létezik, ott a helyzetbehozás, a megfelelő stratégia és az emberek megbecsülése elegendő lehet. Ahol lehet, ott igenis pécsieknek kell dolgozniuk, persze önmagában nem lehet elég, hogy valaki pécsi: alkalmasnak is kell lennie.

– Mit gondol, Pécs melyik sportágban létezik?

– Kosárlabdában mindenképpen, ahogy labdarúgásban is. Hogy egyéni sportágakban akar-e létezni a város az már más kérdés. Az ökölvívás nagyon jól felépíthető, Alvics Gyulának köszönhetően, de az atlétikában is van potenciál, még az országos szövetség szerint is. Ezen kívül az asztalitenisz, a vívás és a birkózás az a három – egyébként olimpiai sportág – ahol megvannak az alapok, és minimális befektetéssel is lehet szép eredményeket elérni.

– Térjünk rá kicsit a politikára. Hogy látja az új városvezetés eddigi munkáját?

– Nem foglalkozom direkt politikával, még akkor sem tettem, amikor sport államtitkár voltam. Az mindenképpen pozitív, hogy a sportba bevonják a szakmát és támaszkodnak a szakma véleményére.

– Ön szerint miért veszített Pécsen ekkorát a Fidesz, 2019 őszén?

Ezt én nem tudom megítélni pontosan, hiszen csak szurkoló szinten veszek részt a politikában, és ha azt elvárom a sportban, hogy a szakmáról a szakemberek nyilatkozzanak, politikusok, politológusok ne, akkor ezt nekem is illik tiszteletben tartanom –fordítva.

– Lehet innen visszaút a kormánypárt számára Pécsett?

– Azt látom a politikában, hogy minden megváltozhat egy pillanat alatt. Szeretném hinni, hogy hiteles, hozzáértő emberek versenyévé válik újra a magyar politika.

– A politikai változások milyen hatással lehetnek a város sportéletére? Az egy dolog, hogy Önök elvégezték a munkát, de egy ellenzéki város számíthat a kormány támogatására, ha például új stadionra, új edzőközpontokra, új pályákra gondolunk, ami nyilvánvalóan nem valósulhat meg kormányzati támogatás nélkül?

– Éppen tegnapi hír (2020.05.20.), hogy a kormány támogatja a pécsi stadion építését. Az mindenképpen fontos eleme a város sportfejlesztéseinek, hogy a korábbi kormányzati ígéretek mennyiben teljesülnek a jövőben, akár az egyetemi beruházásokra gondolunk, akár a Dárdai Akadémiára, vagy a PVSK további fejlesztéseire.

dr. Elbert Gábor magyar egyetemi oktató, testnevelő, sportvezető, tréner. 2006–2008 között a Magyar Köztársaság kormányának sport szakállamtitkára, jelenleg trénerként és mediátorként tevékenykedik. 2010 óta a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa.