Bár az ország minden táján enyhítenek a korlátozásokon, a különböző rendezvényeket egy darabig még nélkülöznünk kell. Idén a járvány miatt a mohácsi Nepomuki Szent János Ünnepséget sem tudták a hagyományos módon megtartani. A mohácsi Programiroda kérdésünkre elmondta: a helyiek online követhették az egyházi szertartást, és a koszorúzást, hogy a „jelen helyzetben se maradjanak élő hagyomány nélkül”. 

Nepomuki Szent János a vízen járók védőszentje, szobra a Duna-part közelében áll. A múlt században minden évben május 16-án látványos ünnepélyt tartottak a dunai hajósok, molnárok, halászok. Az idők során feledésbe merült a felvonulás, majd 1989-tól a mohácsi művelődési központnak köszönhetően újra élő hagyománnyá vált, és azóta népszerű majálissá nőtte ki magát. 

Minden esztendőben Népünnepélyek és kulturális programok várják a látogatókat, majd mohácsi és meghívott fúvószenekarok közreműködésével vízikoncert szórakoztatja a hajókikötőnél összegyűlt ünneplőket.
Sötétedés után a helybéli vízen járók fáklyákkal kivilágított és feldíszített hajóikkal a Sokac-révtől végigereszkednek a Duna város menti szakaszán. Közben vízre bocsátják az apró fényű úszógyertyákat, az úgynevezett Jánoskákat. Az est zárásaként színpompás tűzijátékban gyönyörködhetnek az ünneplők
” – írta a Mohácsi Programiroda. Hozzátették: az idei rendhagyó Nepomuki Szent János Ünnepségen a város vezetői, és a helyi plébános mellé önkéntesek is csatlakoztak. 

(…)néhány fanatikus “vizenjáró” önkéntes felkeresett bennünket, hogy saját felelősségre csónakázni fognak aznap este. Úgy döntöttünk, hogy a Programiroda úszó mécsessel támogatja kezdeményezésüket, mi pedig dokumentáljuk az eseményt, hogy az online felületeink nézőihez is eljuttathassuk az ünnep meghittségét. Így a részvételükkel a jelenlegi helyzet miatt nagyon visszafogottan, de mégis életben tartva a hagyományt idén sem maradt el a Jánoskázás. Közreműködésüket ezúton is köszönjük” – írta a programiroda. 

Elmondták: mivel a jelenlegi állás szerint augusztus 15-ig nem lehet rendezvényt szervezni, legközelebb az augusztus 20-i nemzeti ünnepet tervezik megtartani. Érdemes figyelni a Facebook-oldalukat, hiszen addig is szeretnének további virtuális eseményeket tartani.