A Pécsi Est az elsők között volt, akik felelős döntést hozva bejelentették március közepén, a koronavírus-járvány berobbanásakor, hogy bizonytalan ideig szüneteltetik a működésüket. Az üzemeltetők akkor egy Facebook posztban tudatták, hogy az Est egy időre bezár.

“Szomorú, nehéz, de büszke bejelentés következik! Röviden: amíg a baj nem csökken, a klubot bezárjuk és más klubok/szórakozóhelyek döntéshozóit is erre biztatjuk!Kicsit hosszabban: mióta ez a drámai helyzet kialakult, rengeteget gondolkozunk azon, hogy milyen szempontok figyelembevételével próbáljunk meg átevickélni az előttünk álló beláthatatlanul nehéz, ráadásul azt se tudjuk, meddig tartó időszakon.Szempont volt, hogy:- imádjuk ezt csinálni és szinte csak ehhez értünk,- sok-sok kollégánk, munkatársunk a mi működésünkön keresztül jut (vagy nem jut) fizetéshez, tudja (vagy nem tudja) finanszírozni az életét,- ha felelős egészség- és járványügyi szakemberek azt mondják, hogy 100 főig meg lehet tartani biztonságosan rendezvényeket, akkor mi, kocsmárosok, ne tudjuk már jobban,- ha ismeretlen időre bezárunk, magával a klubbal és a klubot üzelemtető céggel, vezetőséggel mi a franc lesz? Ebben van az életünk munkája és fogalmunk sincs, hogy meddig lesznek elegendőek a tartalékaink. Hiszen attól még, hogy nem leszünk nyitva, a nálunk is sokkal kiszolgáltatottabb kollégáknak kell tudnunk adni valamilyen módon fizetést, juttatást, segítséget, hisz ők még kevesebb tartalékkal rendelkezdnek, ha rendelkeznek valamennyivel egyáltalán.A mindent felülíró szempont azonban, hogy nem szeretnénk úgy a tükör előtt állni és önmagunk szemébe nézni, hogy bármilyen okból is, de úgy érezzük, hogy nem tettünk meg mindent. Mert ebből a pácból most csak úgy tudnunk kimászni, ha mindenki kiveszi belőle a részét. Mi ehhez első körben annyit tudunk hozzátenni, hogy a járvány terjedését elősegítő tevékenységünket megszüntetjük és megpróbálunk gondoskodni a stábunk megélhetéséről.Pár nap vívódás után most mégis könnyű lélekkel mondjuk, hogy addig, amíg nem ül el a baj, bezárunk, és más klubok/szórakozóhelyek döntéshozóit is erre biztatjunk!Arra kérünk benneteket, fogadjátok el a döntésünket, lehetőség szerint kerüljétek a zsúfolt helyeket és amikor csak lehet, maradjatok otthon! Minél fegyelmezettebben meg tudjuk ezt tenni, annál hamarabb lesz vége ennek a borzalomnak.Reméljük, mihamarabb újra találkozhatunk és koccintunk egyet, ha túl leszünk rajta!” – írták akkor a bejegyzésükben.

Azóta pedig mindenki lélegzetvisszafojtva várja a bejelnetést, hogy vajon mikor táncolhatunk újra a város egyik legközkedveltebb szórakozóhelyén. A nemrég bejelentett rendelet szerint nem lehet Magyarországon tömegrendezvényeket tartani, augusztus 15-ig biztosan, ez miatt számos hazai fesztivál marad el az idén. Nem lesz sem Sziget, sem Volt, sem Balaton Sound, de a környékbeli fesztiválok közül is a Fishing biztosan tolódik és az Ördögkatlan sem a megszokott keretek között kerül majd megrendezésre.

Az óvintézkedések enyhítése értelmében azonban számos étterem és vendéglátóegység nyitotta meg a kapuit, sőt a szállásadók a pünkösdi hosszú hétvégén dömpingre is számítanak. Sőt, nemrégiben további enyhítéseket is bejelentettek, Szenkrirályi Alexandra, kormányszóvivő ugyanis elmondta, hogy június 1-től minden megyében, kivéve Budapestet 200 főig rendezhető esküvő és lagzi a megfelelő védőtávolság betartásával. Éppen ezért joggal merülhet fel a kérdés, hogy a szórakozóhelyek vajon, mikor nyithatnak akár csak 200 főig is.

A Pécsi Est éppen ezért csatlakozott a #zenélnénk elnevezésű mozgalomhoz ugyanis szeretnék elérni, hogy a kisebb – például 500 fő alatti, szabadtéri – rendezvények megtartása minél előbb elérhetővé váljon és fokozatosan visszatérjen az életünkbe a zene.

A Pécsi Est​ csatlakozott a #zenélnénk! kampányhoz, mert szeretnénk elérni, hogy kisebb – például 500 fő alatti,…

Közzétette: Pécsi Est – 2020. május 18., hétfő