Az elmúlt néhány hónapban, a koronavírus-járvány hatására jelentősen felértékelődött a különböző kézre kenhető higiéniai anyagok szerepe. A Pécsi udományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai és Biofarmáciai Intézetének, valamint Farmakognóziai Intézetének oktató-kutató munkatársai viszont már bőven a koronavírus kirobbanása előtt elkezdték a fejlesztését annak a gélnek, ami a fejlesztők várakozása szerint vírus-és baktériumölő hatással rendelkezik majd – olvasható az UnivPécs oldalán.

A különleges gélt Dr. Horváth Györgyi, a PTE Gyógyszerésztudományi Kar egyetemi docensének ötlete alapján, Ámanné Dr. Takácsi-Nagy Anna adjunktus vezetésével készítettek el.

A gél legfontosabb tulajdonsága, hogy – ellentétben a jelenleg piacon lévő anyagok döntő többségével – csak és kizárólag természetes összetevőkből áll” – mondta el Dr. Horváth Györgyi.

A docensnő emelett a lapnak azt is elmondta, hogy: „Olyan alapanyagokat válogattunk, melyek fertőtlenítő hatását a szakirodalom igazolja. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, ahhoz, hogy a gél kézfertőtlenítőnek minősüljön, még számos hatóságilag akkreditált laboratóriumi vizsgálat és engedélyek szükségesek. Az előzetes tesztelések, melyek a PTE Orvostudományi Karának Mikrobiológiai Laboratóriumában zajlottak, azonban több mint biztatóak.”   

 “Az első vizsgálatok alapján a baktériumölő hatása kimutatható, és bízunk benne, hogy hasonló hatás igazolódik majd a vírusok elleni hatékonyságában is.” 

– mondta a docensnő. „A végső cél egy olyan piaci termék, amely széles körben felhasználható.” – tette hozzá. A forgalomba hozatalt, és az engedélyeztetés folyamatát az egyetem Kutatáshasznosítási és Technológia Transzfer Központja segíti.

Az UnivPécs információi alapján a PTE munkatársai a napokban önkéntes alapon próblhatják ki a gélt. A cikk szerzőjének tapasztalai szerint elmondható, hogy a gél lágy, krémes érzést kelt, ami hamar eloszlik a kézfejen, az illata pedig kifejezetten kellemes. A tesztelés lényege, hogy a tapasztalatokat egy webes felületen megosszák az alkotókkal, akik ezek alapján tudnak módosítani az összetevők arányán, nyilván úgy, hogy sem a fogyasztói élmény sem pedig a hatékonyság ne csökkenjen.

A szükséges minősítési és engedélyezési eljárást követően a tervek szerint bárki számára elérhetővé válhat majd az egyetem saját tulajdonában lévő szellemi alkotás, amelynek fejlesztését a PTE egy belső pályázat keretében több mint 8 millió forinttal támogatta.

(UnivPécs)