Mivel világunkat klímakatasztrófa fenyegeti, egyre több és több emberben merül fel a kérdés: mit is tehetünk egyén szintjén ellene? Mit tehetünk itt Pécsen, hogy a városunk zöldebb legyen, ha alig-alig akad szabad terület, amit fásítani, parkosítani lehetne?

A megoldás – tanulva más nagyvárosok példájából – a vertikális zöldesítés lehet, a horizontális helyett/mellett. Miről is szólna ez?

A zöldtetők építése lassan az egyedüli módját jelentik a nagyvárosi zöldfelületek növelésének, tekintettel az önkormányzatok haszonelvű, gazdaságossági politikájának, amely a pillanatnyi, látszólagos anyagi előnyökért minden foghíjat beépít, értékesít.

A városrendezési tervek legfeljebb a régi parkok fenntarthatóságát, felújítását tűzik ki célul, újak létesítésére elvétve akad példa. Ilyen körülmények között a zöldtetők ökológiai szerepe felértékelődik és alapvető szempont, hogy jelentőségüknek megfelelően kezeljék őket.

A zöldtetők kivitelezésük során egyszeri többletköltséget jelentenek a beruházónak, de a későbbiekben ellenszolgáltatásként megtérülő előnyök sokaságát nyújtják. Nemcsak ökológiai kiegyenlítő funkciót biztosítanak, jelentős mértékben javítva a lakók életminőségét, hanem közvetve anyagi hasznot is hoznak.

A zöldtető, mint egy sapka védi a tetőt az időjárás kitettségétől. Óvja a vízszigetelést a káros UV sugárzástól, a nagy (téli-nyári) hőingadozástól, ez által gátolva a vízszigetelés elöregedését, megduplázva élettartalmát. A mai korszerű vízszigetelésekre a gyártók 30-40 év garanciát adnak, a zöldtető adta védelem ezt egy emberöltőre növeli. A nem kielégítően védett szigeteléseket 4-5 év után javítani kell, 15-20 év alatt teljesen szanálni. Tekintetbe véve a szigetelés élettartam növelő hatást, 20 év távlatában a zöldtetők egyszeri bekerülési költsége, a szigetelés felújítási költségeivel szemben nyereséget mutat. (Németországi 20 éves vizsgálatok eredménye.)

A zöldfelület a természetes sugárzás 80%-át, és a lehullott csapadék jelentős részét képes elnyelni. – írja Bellavics László zöldtető szakértő.

A megoldás tehát itt van előttünk, pontosabban felettünk: Pécsen számos társasház és panellakás található, több ezer négyzetkilométernyi tetővel, melyek jellemzően üresen állnak és melyek egyértelműen parkosíthatóak lennének.