Fenntartható Vendéglátóhely” minősítéssel jutalmazza a Felelős Gasztrohős Alapítvány azokat a vendéglátóhelyeket, és catering cégeket, amelyek – akár csak néhány apró lépéssel – zöldebbé teszik a működésüket. 

Partnereinknek segítünk előnyt kovácsolni erőfeszítéseikből médiamegjelenéseken keresztül, illetve optimalizálni a hulladékkezelést, az energia- és vízhatékonyságot, és az alapanyag beszerzés módját” – írták honlapjukon. A minősítés megszerzéséhez a vendéglátóhelyeknek különböző kritériumoknak kell megfelelniük. 

A vendéglátóhely-minősítés kritériumai:

  • ne használjanak pálmaolajat
  • legalább két vegetáriánus fogás van
  • minimum 30% hazai élelmiszert használnak 
  • legalább egy alapanyaguk bio minősítésű 
  • nem használnak polisztirol csomagolóanyagot, sem szívószálat
  • legalább egy általuk használt tisztítószer környezetbarát minősítésű 
  • folyamatosan törekszenek a környezetterhelésük csökkentésére

A kávézó-minősítés kritériumai: 

  • kizárólag magyar tejet használnak
  • nem használnak polisztirol csomagolóanyagot, csak kérésre adnak szívószálat
  • van vegetáriánus harapnivaló 
  • minimum 30% hazai élelmiszert használnak 
  • a kínálatban van legalább 1 féle bio/fair trade/direct trade kávét és teát
  • legalább egy általuk használt tisztítószer környezetbarát minősítésű 
  • folyamatosan törekszenek a környezetterhelésük csökkentésére

Baranya megyében eddig három étterem felelt meg az összes kritériumnak: Fenntartható Vendéglátóhely minősítést kapott a hosszúhetényi Almalomb, a pécsi Reggeli, valamint a szintén pécsi Nana.

A Felelős Gasztrohős szerint a minősítést több szempontból is érdemes megszerezni: a Fenntartható Vendéglátóhelyeknek számos beszállító kedvezményt biztosít, valamint ezek az éttermek megjelennek majd különböző magazinokban, közösségi média oldalokon, és kitelepülési lehetőségeket kapnak fesztiválokra, konferenciákra. A minősítés megszerzése jó lehetőség a kapcsolatépítésre, a vendégkör bővítésére is.