„Fenntartható Vendéglátóhely” minősítéssel jutalmazza a Felelős Gasztrohős Alapítvány azokat a vendéglátóhelyeket, és catering cégeket, amelyek – akár csak néhány apró lépéssel – zöldebbé teszik a működésüket.
„Partnereinknek segítünk előnyt kovácsolni erőfeszítéseikből médiamegjelenéseken keresztül, illetve optimalizálni a hulladékkezelést, az energia- és vízhatékonyságot, és az alapanyag beszerzés módját” – írták honlapjukon. A minősítés megszerzéséhez a vendéglátóhelyeknek különböző kritériumoknak kell megfelelniük.
A vendéglátóhely-minősítés kritériumai:
- ne használjanak pálmaolajat
- legalább két vegetáriánus fogás van
- minimum 30% hazai élelmiszert használnak
- legalább egy alapanyaguk bio minősítésű
- nem használnak polisztirol csomagolóanyagot, sem szívószálat
- legalább egy általuk használt tisztítószer környezetbarát minősítésű
- folyamatosan törekszenek a környezetterhelésük csökkentésére
A kávézó-minősítés kritériumai:
- kizárólag magyar tejet használnak
- nem használnak polisztirol csomagolóanyagot, csak kérésre adnak szívószálat
- van vegetáriánus harapnivaló
- minimum 30% hazai élelmiszert használnak
- a kínálatban van legalább 1 féle bio/fair trade/direct trade kávét és teát
- legalább egy általuk használt tisztítószer környezetbarát minősítésű
- folyamatosan törekszenek a környezetterhelésük csökkentésére
Baranya megyében eddig három étterem felelt meg az összes kritériumnak: Fenntartható Vendéglátóhely minősítést kapott a hosszúhetényi Almalomb, a pécsi Reggeli, valamint a szintén pécsi Nana.
A Felelős Gasztrohős szerint a minősítést több szempontból is érdemes megszerezni: a Fenntartható Vendéglátóhelyeknek számos beszállító kedvezményt biztosít, valamint ezek az éttermek megjelennek majd különböző magazinokban, közösségi média oldalokon, és kitelepülési lehetőségeket kapnak fesztiválokra, konferenciákra. A minősítés megszerzése jó lehetőség a kapcsolatépítésre, a vendégkör bővítésére is.