A rakott krumpli talán az egyik legszerencsésebb vendégváró étel. Maga az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, ráadásul az összetevők kiválasztásában a szakács vagy a vendégek ízlése is meghatározó, a krumplin kívül gyakorlatilag nincs olyan eleme, amit ne lehetne kicserélni/kihagyni. A most következő recept egy hagyományos összetételű egytálétel, amit aztán ki-ki igény szerint módosíthat.

Hozzávalók (4-6 személyre):

  • 1 kg burgonya
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 6 tojás
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg virsli, vagy főzőkolbász
  • 1 kis pohár tejföl
  • 3 szál zöldhagyma, vagy 1 fej vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés:

Egy jénai tál alját vékonyan kikenjük olajjal, és a körülbelül 5 cm-es darabokra vágott füstölt szalonnával kirakjuk. A nyers burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk, és a felét a szalonnára rakjuk. Megsózzuk, majd a keményre főzött tojásokat, a kolbászt, virslit, hagymát felkarikázzuk, és rétegesen krumplira rakjuk. Utána befedjük a maradék krumplival. Sózzuk, tejföllel megkenjük a tetejét, majd olajjal meglocsoljuk. Lefedve, 200 fokon körülbelül 60 percig sütjük. Aki szereti a sajtféléket, az akár sütés ellőtt egy adag reszelt sajttal is meghintheti a tetejét.

Mint látható, az étel elkészítése nem bonyolult. Vegetáriánus, valamint vegán étel is viszonylag egyszerűen készíthető belőle, csak ki kell hagyni belőle a húsos, illetőleg állati eredetű elemeket, és különböző zöldségekkel (pl. cukkini, padlizsán) lehet őket helyettesíteni.

Ami a kísérőt illeti, a kolléganőm szerint fejes salátával a legjobb, de magam részéről a házi savanyúságokra esküszöm mellé! Jó étvágyat kívánok!

Van kedvenc ételed, aminek a receptjét megosztanád? Írd meg az info@bahir.hu oldalra!