Ma lenne 141 éves a legendás pécsi sportoló és építész, Lauber Dezső.

Lauber Dezső 1879. május 23-án született Pécsett. Szakmáját tekintve építész volt, számos komoly projektet vezetett, nagyrészt igazgatói pozícióban dolgozott. Már ez is bőven elég lenne ahhoz, hogy megemlékezzünk róla a születésnapján, de ő ennél sokkal több volt, ő nem csak Pécs, hanem egész Magyarország sport polihisztora volt.

Számtalan sportágban nyert versenyeket és bajnoki címeket. Egyszerre volt vívó, kerékpáros, teniszező, labdarúgó, atléta, golfozó, jégkorong játékos, de korcsolyázott és bobozott is.

1908-ban teniszezőként képviselte hazánkat a londoni nyári olimpián. Az 1924. évi nyári olimpiai játékok szellemi versenyében a Hajós Alfréddal közösen készített stadiontervével ezüstérmet szerzett, majd az 1936-os olimpián a golf bemutató játékának egyik versenyzője volt.

A sporttól aktív pályafutása befejeztével sem távolodott el, ugyanis sportvezetőként képviselte többek közt a Pécsi Atlétikai Klubot (PAC), a Magyar Atlétikai Klubot, a Magyar Olimpiai Bizottság jegyzője és titkára is volt, három olimpián a magyar csapat vezetőjeként vállalt szerepet, valamint kormányfőtanácsosként a hazai sportpályák felügyelője volt.

Mi pécsiek okkal vagyunk rá büszkék. Tiszteletére 1997-ben róla nevezték el a pécsi sportcsarnokot. Ma rá emlékezünk.

(forrás: Péterffy Attila hivatalos oldala)