Nagyon régóta égető probléma a város számára, hogy gyakorlatilag nincs normális strandja, fürdője. Nem nagyon telt el úgy kampány időszak, hogy ez a téma ne kerüljön elő, a pécsiek többsége pedig elég egyértelmű állásponton van: nem járja, hogy a Dunántúl legnagyobb városában nincs rendes aquapark. Igen ám, de a probléma ennél jóval összetettebb, és kihat az egész megyére.

A helyzet egyszerű: ha Pécsett épülne egy modern, minden igényt kielégíteni képes fürdő, az egyrészt nagyon jó lenne a helyi lakosoknak, és a város idegenforgalmának, ám vélhetően katasztrofálisan érintené a megye azon településeit, ahol már vannak fürdők, strandok. 360 ezer ember él a megyében, ennek közel 40%-a lakik a megyeszékhelyen, ezek az emberek jobb híján, ha strandolni akarnak elmennek Orfűre, Harkányba, Sellyére, Magyarhertelendre, Sikondára, Szigetvárra, Siklósra, Beremendre, vagy akár Szászvárra. Nem nehéz kitalálni, hogy ezeket a vidéki fürdőket – legalábbis a többségüket – pusztán a helyi lakosok, illetve a Baranyán túlról érkező vendégek nem tudnák fenntartani, ezek a strandok azért tudnak működni, mert a pécsiek egyéb lehetőségek hiányában, kijárnak oda.

A helyzet tehát nem egyszerű, ugyanis egy pécsi aquapark természetesen javítani a város turisztikai helyzetén, és a helyi lakosok életét is boldogabbá tenné, ám a megye számos egyéb településén hozná lehetetlen helyzetbe a fürdőket, és több tucat, de akár több száz munkahely kerülhetne veszélybe, olyan régióban, mint amilyen az Ormánság. Sokak szerint így is túl sok a fürdő a megyében, ráadásul a koncepció sincs igazán kidolgozva, egy pécsi létesítmény pedig alapjaiban formálhatná át az egész megye turizmusát. Már csak azért is kell alaposan átgondolni ezt a kérdést, mert egy komolyabb vízipark megépítése súlyos milliárdokba kerül, a város számára pedig nem megengedett, egy újabb drága, soha meg nem térülő beruházás megépítése. Nagyobb méretű strand helyett, talán elegendő lenne kisebb uszodákkal növelni a használható vízfelületet a városban: így a pécsieknek lenne lehetőségük egész évben úszni, és a megye többi települése sem rokkanna bele egy pécsi aquaparkba.