A Nagy Imre út környezetében kerékpárút építésre, illetve a Nagy Imre út Maléter Pál út és Keszüi úti csomópont közötti útszakasz fejlesztésére a város közel 325 millió forintot nyert pályázaton – számolt be róla a Pécsma. A felújítások a mai nappal vették kezdetüket, melyről a város polgármestere, Péterffy Attila is beszámolt.

“Holnap veszi kezdetét a Nagy Imre út kis Tesco és Penny közötti útszakaszának felújítása, valamint a kertvárosi kerékpárút továbbfejlesztése, ezért az elkövetkező időszakban az érintett szakaszokon forgalomkorlátozásokra kell számítani.” – írta tegnap a bejegyzésében Péterffy.

A projekt keretében egyébként nagyjából másfél kilométer hosszú kerékpár útvonalat alakítanak ki a Maléter Pál úti csomóponttól egészen az Expo centerig lévő csomópontig. A közúti közösségi közlekedés műszaki fenntarthatósága érdekében pedig szükséges a Nagy Imre úti út felújítása is, ami szintén az említett projekt része. Itt a Nagy Imre út, a Maléter Pál út és a Keszüi út közti csomópont körülbelül 550 méter hosszú szakasza újul meg.

Az önkormányzat közleménye szerint a projekt kivitelezési munkái miatt május 25-től az alábbi munkákra és forgalomkorlátozásokra kell a lakosságnak felkészülnie:

„A Megyeri úton a Kosárlabda Akadémia és a Pécs Pláza csomópontok között kerékpárút burkolatépítési munkálataira, valamint közvilágítás létesítésére kerül sor. A kivitelezés során időszakosan munkagépek lassíthatják a forgalom haladását.

A Nagy Imre út, Keszüi út és Maléter Pál út közötti szakaszán – a korábbi tájékoztatás szerint – május 25-i nappal megindulnak a forgalomtechnikai előkészítő munkálatok, a szakasz félpályás útlezárása május 26-án történik meg, majd május 27-én szerdán megkezdődnek a tényleges kivitelezési munkálatok. A fejlesztéssel érintett útszakasz 2 ütemre bontva kerül felújítása. Az egyes ütemek tervezetten 1,5-1,5 hónapig fognak tartani. A fejlesztések során a teljes útpálya kopórétege megújul, áthelyezésre kerülnek a nyomtávban található víznyelőaknák, valamint a kerékpáros fejlesztésekhez kapcsolódva új biztonságos kerékpáros átvezetések készülnek.

Az útburkolat felújítás I. ütemében a kivitelezési munkálatok miatt a Keszüi úti körforgalom és a Maléter Pál úti csomópont között a Nagy Imre út félpályás lezárására kerül sor 2020. május 26. napjától, az átmenő forgalom egyirányúsítása mellett. A kivitelezési munkálatok a lezárt szakaszon 2020. május 27-én reggel kezdődnek meg.

Az áthaladás kizárólag a Maléter Pál út irányából a Megyeri út felé haladóknak lesz biztosított, a Megyeri út irányából érkezők a Varsány utca irányába kerülnek elterelésre. A terelési útvonal a következő: Keszüi út – Varsány utca – Maléter Pát út.

Időszakosan korlátozásokra lehet számítani az alábbi útcsatlakozásokban: Nagy Imre út – Melinda utca, Nagy Imre út – Sarolta utca, Nagy Imre út – Gyöngyös utca.

A tervezett korlátozások során a Nagy Imre út nyugati oldalán lévő Sarolta utca nevű buszmegállót felújítják, melyet ideiglenesen ismét a Lahti utcai megállóhoz helyeznek át.

A Nagy Imre út keleti oldalán lévő buszmegállók változatlanul üzemelni fognak.

A Nagy Imre út keleti oldali taxidrosztját az építés ideje alatt áthelyezik a Maléter Pál úttal párhuzamos belső útra.”

(Pécsma, Nyitókép: Illusztráció, Forrás: Unsplash)