Farkas Bertalan éppen negyven évvel ezelőtt, 1980. május 26-én indult el a világűrbe, a Szojuz-36 fedélzetén. Farkas eddig az első és egyetlen magyar űrhajós. A jeles évfordulóról Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is megemlékezett. Néhány órával ezelőtt megosztott egy közös fotót Farkas Bertalannal, nemrég pedig egy frappáns videót is közzétett a közösségi oldalán.

A felvétel a Star Wars filmek hangulatát idézi, a reakciók alapján pedig nagyon úgy tűnik, hogy a közönség tetszését is hamar elnyerte. A videóban természetesen az az emlék is megelevenedik, hogy Farkas Bertalan 1980. május 26-á a világűrből olvasta fel a gyerekeknek az esti mesét, sőt magával vitte a tévémacit is, illetve a kislánya piros-fehér-zöld ruhás babáját is.

76. Egy úr az űrből // 76. Space Jam

76. Egy úr az űrből // 76. Space Jam

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. május 26., kedd

A 40 éves évforduló alkalmából egyébként a HM Zrínyi Katonai Filmstúdió készítette egy dokumentumfilmet is, a premierre pedig ma este 20.15-kor kerül sor a honvdelem.hu oldalán. Kerek öt perccel az egykori start előtt, ugyanis magyar idő szerint a rakétát 20.20-kor indították az útjára.

A film hosszabb, rendezői változata lesz látható, melyből megismerhetjük Farkas Bertalan gyermekkorát, a vadászpilótává válás folyamatát, a szülők és feleség aggódását. Mindemellett azt az élethosszig tartó csodás élményt, amelyet Berci – ahogyan az egész ország nevezte – a felkészülés, az űrrepülés és a visszatérés során átélt.

„Azt szokták mondani, az első, az egyetlen és az utolsó magyar űrhajós vagyok. Az első, az tény, a másodikra azt mondom, egyelőre, de az utolsó nem szeretnék lenni” – zárja Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok a gondolatait. Mert nagy reményeket fűz ő is ahhoz, hogy az újabb tárgyalások eredményeként pár éven belül újabb magyar űrhajós veszi célba a csillagokat. Akinek a kiválasztásában, felkészítésében nagy szeretettel és odaadással vesz majd részt. – olvasható a honvedelem.hu oldalán.