Mint ismeretes a globális felmelegedés miatt egyre többször kell, egyre intenzívebb hőhullámokkal számolnunk. A nyarak előbb-utóbb elviselhetetlenek lesznek a városokban, ahol jellemző probléma a kevés zöldterület, a túl sok beton, és az ennek köszönhető még nagyobb hőség. Bécs a világon elsőként úgynevezett klimatizált utcákat hoz létre, melyek nyáron fognak debütálni az osztrák fővárosban.

Tizennyolc ideiglenes és négy állandó ilyen utcát létesítenek, június 12 és szeptember 20-a között, a 4., 5., 15., és a 21. kerületben. Persze ne gigantikus, áramot-zabáló klímaszörnyeket képzeljünk el, a megoldás jóval okosabb és sokkal zöldebb ennél. Ezeken a területeken a szokásosnál is több növényt telepítenek, melyek kellő árnyékot adhatnak, ezzel együtt kitiltják az autókat, ivókutakat és párakapukat telepítenek, az aszfalt színét világosra festik, így ezeken a helyeken akár öt fokkal is hűvösebb lehet, mint az egyéb területeken.

Mindez azt szolgálja, hogy a bécsiek, különös tekintettel az idősekre és gyerekekre, a forró nyári napokon is ki tudjanak menni a szabadba hűsölni vagy játszani. Az utcákon rendezvényeket szerveznek, és minden utcában két megbízott személy áll a környékbeliek rendelkezésére, akikhez kérdésekkel vagy kérésekkel lehet fordulni. – tudta meg a qubit.