A MeseTészta 2018-ban kezdte meg működését a Pécs melletti Pogányban. Az egyszemélyes vállalkozás megálmodója Weisz-Jakócs Emese, aki családjával él az idilli hangulatú faluban, ahol tésztái és tallérjai készülnek nap, mint nap. A vállalkozás alapötlete két évvel ezelőtt fogalmazódott meg, Emese pedig arról is mesélt, hogy mi adta meg neki a kezdőlökést.

  • Három gyermekes családanyaként két éve kezdtem el a saját vállalkozásomat, ahol házi tojásaimat kezdtem feldolgozni kézműves száraz tésztának. Először persze egyszerűbekkel próbálkoztam, de folyamatosan fejlesztettem magamat, így mára már nagyon széles termékpalettával várom a vásárlóimat.

Emese ez alatt a két év alatt tehát nem tétlenkedett, hiszen az egyszerű, hagyományos tészták mellett megjelentek a kínálatában a színes és ízesített tészták is, amik egyből a vásárlók kedvencévé váltak.

  • A színes tészták kapcsán gyakran felmerül a vásárlókban a kérdés, hogy milyen eljárással színezem őket. Vannak, akik megijednek, hogy biztos mindenféle adalékanyaggal vannak dúsítva. Nos, ezt a tévhitet mindig hamar eloszlatom, ugyanis a tésztáim készítésénél már első perctől kezdve nagyon fontos volt, hogy csak természetes összetevőket tartalmazzanak, éppen ezért a színezést is természetes hozzávalók segítségével valósítom meg. A tészták intenzív színét a cékla, kurkuma, piros paprika, spenót és spirulina alga adja. Ez már csak azért is fontos, mert így a különböző ételallergiákkal küzdők is élvezhetik a termékeim adta örömöket.

Emese a tészta készítés folyamatáról elárulta, hogy számára rendkívül fontos a minőség, ezt pedig a műhelyében járva mi is megtapasztalhattuk. A tészták rendre tíz tojásból és durum lisztből készülnek, a cél pedig minden esetben a prémium minőség.

  • A termékeket minden héten szerdán, pénteken és szombaton a Hajnóczy piacon is értékesítem, de természetesen van lehetőség online rendelésre is a Facebook oldalamon keresztül. Néhány éve, amikor belevágtam ebbe az egészbe, akkor még nem is sejtettem, hogy ekkora népszerűségnek fog örvendeni, mostanra azonban már számos visszatérő vásárlóm van, akik rendre keresik az újdonságokat is.

Pont ezért Emese nemrégiben bővítette a termékportfólióját, így a tészták mellett helyet kaptak a MeseTallér fantázianévre hallgató finom falatok is.

  • Egy ismerősöm ötlete mentén született meg a MeseTallér gondolata, de aztán én folyamatosan tovább gondoltam azt. A MeseTallér megszületésében közrejátszott az is, hogy gyerekkoromban a húgommal nagyon szerettük a sajtos tallért, amit csak húsvétkor kaptunk a szüleinktől, ám ez az emlék számomra nagyon kedves, éppen ezért úgy éreztem, hogy ezt a gondolatot érdemes tovább vinni. A MeseTallér gyakorlatilag a MeseTészta kistestvére, a szerelemgyerek, ami nagyon hamar lett kicsik és nagyon kedvence.

A MeseTallér jelenleg tizenkétféle ízben kapható, a vásárlók pedig imádják. Ideális délutáni csevegésekhez, fagyi mellé vagy éppen ebéd utáni nasinak. Az ízek tekintetében Emese törekszik a harmonikus ízvilág kialakítására, a sós tallérok mellett pedig persze nagyon hamar megjelentek az édes ízesítésű szeletek is, így gyakorlatilag mindenki megtalálja a „fogára valót”.

Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért vág valaki egyik pillanatról a másikra tészta bizniszbe, de Emese erre is tudott válaszolni.

  • Három kisgyermek mellett nagyon nehéz klasszikus munkarendben dolgozni. A nyolctól-négyig gyakorlatilag lehetetlen, emellett pedig nyilván az is közrejátszott, hogy szerettem volna megvalósítani önmagamat. Egy olyan vállalkozást szerettem volna, ami száz százalékig én vagyok és amivel adhatok a közösségnek. A MeseTészta nem csak egy vállalkozás: számomra ez annál sokkal több, szerelem, hobbi, szenvedély, kikapcsolódás.

Persze egyedül vinni az egészet nem egyszerű, de Emese úgy gondolja, hogy ezért igazán érdemes áldozatot hozni, hiszen, amikor látja az elégedett mosolyt a vásárlók arcán az többet mond ezer szónál.

  • Gyakran jönnek vissza és keresik a termékeket, a piacon van egy bácsi, aki mindig a köményes tallért keresi. Rendesen elkeseredett a legutóbbi alkalommal, hogy nem tudtam neki adni, ugyanis pikk-pakk elkapkodták. Persze felajánlottam neki egy másik ízt, kóstolja meg, hátha az is a kedvencévé válik. A Facebookon is rengeteg fotót kapok az online vásárlóktól. Ez olyan plusz energiát és motivációt ad, hogy így mindennap azt érzem: igen, ezt tényleg érdemes csinálni.

Emesét megkérdeztük arról is, melyik az ő személyes kedvence mind a tészták, mind pedig a tallérok közül, de erre nagyon nehezen tudott válaszolni.

  • Rengeteg új ízzel kísérletezek a tallérok terén: nagyon finom a gyömbéres és a kókuszos is, amit a vásárlók visszajelzése alapján úgy gondolok, hogy másoknak is ízlik. A gyerekeim is imádják, fagyi mellé gyakorlatilag követelik. Boldog vagyok, hogy belevágtam ebbe két évvel ezelőtt, mert úgy érzem igazán megtaláltam a helyem.

Emese mesélt a jövőbeni terveiről is, elárulta, hogy nagyon szeretné még szélesebb körben kínálni a tallérokat és a tésztákat, jelenleg is beszállít a Tenkes Csárdának és a bólyi Kiskastély vendéglőbe, azonban célja, hogy minél több helyen megismerjék a termékeit.

  • A vállalkozásom fejlesztésével természetesen nem állok le: rengeteg tervem és ötletem van, a termékek terén is folyamatosan keresem az újdonságokat, és az ízekkel is tovább kísérletezem. Fontos, hogy a MeseTészta nemrég esett át egy teljes desingváltáson, melynek célja, hogy még inkább tükrözze a vállalkozás hitvallását: vagyis a prémium minőséget, a természetességet és a persze a szeretetet. Hiszen, szeretet az egésznek a lelke, a vállalkozásom alfája és omegája.

Emese termékeit MeseTészta-Ízengúz név alatt megtaláljátok a Facebookon is, de keressétek bizalommal hetente háromszor a Hajnóczy piacon is, hiszen a finomságok mellé egy kellemes beszélgetéssel, néhány jó szóval is szolgálhat, mert ahogy mondja is, ez a MeseTészta mottója: tele van szeretettel.