Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Jobbik Magyarországért Mozgalom frakciója lassan, de biztosan darabokra hullik. Varga Damm Andrea után, egy újabb – mondhatni – ősjobbikos távozik: Sneider Tamás. Rögtön utána Farkas Gergely is bejelentette, hogy távozik a pártból.

Sneider a posztjában azt írja, két évvel ezelőtt olyan helyzetben választották a párt elnökének, amikor az teljes anyagi és politikai megsemmisülés szélén volt. Az őt váltó elnökről, és elnökségről azonban azt írja:

Jakab Péter elnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot.

Hozzáteszi, ő már az első pillanattól jelezte, hogy a Jobbik a külhoni magyarság önrendelkezését támogatja, míg utódja, Jakab “visszatérően – legutóbb a hétfői felszólalásában – keltett hangulatot, ásta mélyebbre az elszakított magyarság és a csonkahoniak közötti szakadékot”. Sneider azt is Jakab szemére veti, hogy az Jobbik elnöke a járvány ideje alatt “sorozatban szüntette meg számos esetben nagycsaládos, kivétel nélkül elkötelezett jobbikos munkatársak munkaszerződését.”

Az ellenem, majd Varga-Damm Andrea képviselőtársam ellen indított leszámolási és kizárási procedúra már csak a jéghegy csúcsa. A mai napon egy órát szántak a statáriális kivégzésünkre. A véleményterror és a megfélemlítés a párton belüli eszköztár része lett. A magam részéről az önkény minden megnyilvánulását elfogadhatatlannak tartom. Ebben nem ismerek kompromisszumot. – áll a politikus közleményében.

A Jobbik ezzel tovább gyengül, hiszen három fontos politikust veszítenek el. Varga Damm is kilép, akinek ugyan a párt adott volna egy „második esélyt”, de a politikus asszony nem kér belőle, azt írja, hogy

„Csakhogy én egy ilyen közösséggel, amely megalázta az elmúlt 10 napban Sneider Tamást, Balczó Zoltánt, meggyalázta a párt egész tagságát, a párt parlamenti frakcióját, nem kívánok tovább együttműködni.

Majd úgy folytatja: “Nem ők adnak nekem még egy esélyt, hanem most én szólítom fel a Jobbik pártelnökségét, hogy 24 órán belül mondjanak le elnökségi tagságukról, és írják ki a pártban a tisztújítást”.

Mindezen információk fényében külön érdekes a zsurpubi nevű, Jobbikos-oldal néhány nappal ezelőtt megjelent cikke, ahol az LMP politikusát, Ungár Pétert támadták be, ahogy fogalmaznak „civilben NER-milliárdos Ungár Péter inkább az ellenzék bomlasztását tűzte ki célul.”

Az igazság az, hogy a baloldallal nyíltan összeálló, elveit megtagadó Jobbik az a párt amelyik már csak a saját széthullásával is bomlasztja az ellenzéket, élen Jakab Péterrel. Az eredmény világos: az egykoron legerősebb ellenzéki párt frakciója percről-percre lesz rövidebb, a végjáték pedig elég egyértelmű: pár apró hely Gyurcsány-listáján. Megéri?