Az Európai Parlament a közelmúltban elfogadott egy 2000 milliárd eurós csomagot annak érdekében, hogy újjáépítsék a gazdaságot zöld alapon. A gazdaságélénkítő csomag célja, hogy így a régi szennyező gazdaság helyett egy új, tiszta, klímabarát gazdasági szerkezetet alakítsanak ki az Unióban. – írja a jovotv.hu

A magyar kormány azonban jelezte, nem kíván csatlakozni ehhez a programhoz, mert az szerintük “ellentétes a magyar emberek érdekeivel”.

Az LMP erre reagálva közleményt adott ki, amelyben azt írták: “A Fidesz-kormány folyamatosan blokkolta az elmúlt években az EU szigorúbb klíma célkitűzéseinek elfogadását. Sajnos ezzel a hozzáállással Brüsszelben nem a magyar emberek érdekeit képviselte, hanem az autóiparét. Kezdetben könnyebb volt, mert partnerre talált több közép-kelet-európai ország vezetőjében. De ez nem tartott sokáig, mert a többi ország megváltoztatta az álláspontját.”

A zöld párt emlékeztet, a közelmúltban 17 európai környezetvédelmi miniszter írt nyílt levelet, hogy az EU tagországai csatlakozzanak a Green New Deal-hez, a tegnapi napon pedig Csehország hozta nyilvánosságra, hogy támogatja az EU zöld újjáépítési programját.

Az LMP szerint

“ÉBRESZTŐT KELL FÚJNUNK, MERT A JELEK SZERINT A MAGYAR KORMÁNY MAGÁTÓL NEM KÉPES FELFOGNI, HOGY HA NEM ZÖLDÍTI KI A GAZDASÁGOT, AKKOR AZ ORSZÁG SÚLYOS VERSENYHÁTRÁNYBA FOG KERÜLNI, MÉGHOZZÁ NAGYON HAMAR”.

“Ha a kormány nem veszi fel idejében az ütemet, ha nem indul el a gazdaság kizöldítése, az nem csupán környezeti károkat, hanem súlyos eurómilliárdok elvesztését fogja jelenteni!” – zárul az LMP-s közlemény.