Ha valaki a 6-os úton Pécs felé halad, Európa kulturális fővárosából először a Mecsek sziluettjét pillanthatja meg, majd ahogy megközelíti a város nyugati határát bal kéz felől egy hatalmas gumihegy tárul elé.

Közigazgatásilag, az alig 600 fős Cserkúthoz tartozik az a terület, ahol a használt gumiabroncsok egyre csak gyűlnek. Egyes becslések szerint az illegálisan lerakott hulladék összsúlya akár több száz tonna is lehet.

A Tüke kft. ügyvezetője, a telek tulajdonosa, tehetetten ez ügyben. Saját elmondása szerint az ott lerakott abroncsoknak csak egy kis része az, amit ők raktak le a területen, ezeket a kovácstelepi műhelyükből szállították oda, mint selejtes gumikat. Ezt látva többen is önkényesen elkezdték odahordani a használt gumiabroncsaikat, a tulajdonos engedélye nélkül. Többek szerint nem egy olyan eset volt, amikor kamionnal szállították oda a hulladékot.

A hegyekben álló autógumik nem csak borzalmas látványt nyújtanak, de környezetszennyezés szempontjából is súlyos károkat okoznak.

Dr. Keresztes László Lóránt az LMP frakcióvezetője, pécsi országgyűlési képviselő februárban ismeretlen tettes ellen hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és környezetkárosítás bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett. Illetve írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, ebben azt kérte a kormánytól, hogy teremtse meg a megfelelő jogszabályi keretet a használhatatlanná váló gumiabroncsok elhelyezésére.

A képviselő kérdésében külön kitért az 1995-ben bevezetett úgynevezett környezetvédelmi termékdíjra, ami az újonnan vásárolt autógumik árába van beépítve. Ennek az lenne a célja, hogy a selejtessé vált abroncsokat az autótulajdonosok ingyen, erre kijelölt helyeken le tudják adni, ahogy erre egyébként van lehetőség a használt akkumulátorok, hűtőgépek és egyéb elektronikai eszközök esetében. Azonban egyelőre a használt autóabroncsok esetében nincs ilyenre lehetőség.

További megoldás lehetne a LAFARGE Cement Magyarország kft. királyegyházi üzeme, ahol 2014 végén befejeződött a cementgyár másodlagos tüzelőanyag beruházása. Az üzemben megközelítőleg 2000 ˚C-on égetik el a tüzelőanyagot a többi alapanyaggal egy légtérben, így gyakorlatilag nincs melléktermék. Másodlagos tüzelőanyagként felhasználnak gumitexilt és egész gumit is.

A LAFARGE 2014-ben megkapta a Baragya Megyei Környezetvédelmi Díjat.

A cserkúti gumihegy problémája jelenleg egy helyben áll, a hatóságok a tulajdonosra mutogatnak, a tulajdonos pedig azokra, akik odaszállították a hulladékot, valódi megoldás azonban még nem született az ügyben.

Nyilván nem ez az egyetlen Pécs környéki hely, ahol komoly problémát okoz az illegálisan elhelyezett szemét. A hulladekvadasz.hu oldalán további képeket is láthatunk, ahol halmokban áll az útszélén, erdőben, mezőszélén hagyott gazdátlan szemét.

borítókép: Talabér Ádám