Összesen 70 ezer új munkahely létrejöttét tudják támogatni

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy a koronavírus járvány nehéz helyzetbe hozta a magyar gazdaságot, adó- és járulékkedvezményeket kellett biztosítani, a munkavállalóknak és munkaadóknak is támogatást kellett nyújtani. Meg kell védeni azokat az eredményeket, amelyeket a magyar gazdaság az elmúlt tíz évben elért – jelentette ki. Elmondta, új munkahelyteremtő program jött létre, a munkahelyvédelmi bértámogatás lényege, hogy a dolgozók a megváltozott gazdasági körülmények között csökkentett munkaidőben tudnak dolgozni, és a kiesett bérük egy részét a kormány biztosítja.

„Nyitottak vagyunk arra, hogy folyamatosan alakítsuk a szabályokat a helyzet alakulása szerint, eddig 137 ezer embernek sikerült megvédeni a munkahelyét” – jelentette ki, majd hozzátette, a programot augusztus 31-ig meghosszabbítják, illetve több, a munkaadók által kért, apróbb módosítást is bevezetnek.

A beadott pályázatok 97 százalékában tudtak pozitív döntést hozni, a többi rész esetében adminisztrációs hibák fordulhattak elő, amelyek javítására természetesen van lehetőség. Kitért arra is, hogy az innovációs kutatást szolgálja a szektorban használt módszer, aminek a lényege, hogy 318 ezer forint bruttó összeggel támogatnak egy-egy munkavállalót. Erre eddig 750 cég pályázott, több mint 12 ezer a munkavállaló számára.

Bodó Sándor közölte, mindemellett közel 70 ezer újonnan létrejövő munkahelyet tudnak támogatni, a rendelkezésre álló keretösszeg 84 milliárd forint. Hat hónapon keresztül az állam, három hónapon keresztül pedig a munkaadó biztosítja a támogatást, aminek az összege

a dolgozók esetében egy főre nettó 142 ezer forintot jelent.

A néhány napja indult programba eddig 3200 munkavállalóra adtak be igényt, elsősorban a kis- és mikro vállalkozások. Bővebb információkat a munka.hu oldalon lehet találni a programról. (MTI)