A falusi kisvendéglőkről sokszor hallani, hogy nehéz időket élnek, kevés a vendég, így a fenntartásuk is szinte lehetetlenné vált. Az Ormánsági Halászcsárdáról szerencsére ez nem mondható el, évek óta hatalmas népszerűségnek örvend és bár a koronavírus-helyzet az ő életüket is megkeserítette, de úgy tűnik, hogy ebből is ki tudnak lábalni. A siker titkáról, a múltról, a futball iránti szenvedélyről, valamint az étterem kínálatáról beszélgettünk a hely tulajdonosával, Fekete Jánossal és természetesen a kóstolás sem maradt el.

Fekete János 1953 március 16-án született Csányoszrón. A vendéglátásba már 14 éves korában betekintést nyert, amikor felszolgálóként kezdett dolgozni a harkányi Baranya Szállóban. 3 évvel később hideg- és melegkonyha vezetői végzettséget szerzett (aminek feltételeként szakács is lett). A 70-es években Siklóson határőrként töltötte sorkatonai szolgálatát, mely időszak alatt is szakácsként tevékenykedett. Ezt követően a harkányi Bányász étterem vezető-helyettese, ezt követően a Kémesi Loki vendéglő üzletvezetője lett. Életútja során többször visszatért Harkányba, a 80-as évek végén pedig először Balatonfenyvesen a Kupa Étterem főpincéreként, majd 3,5 éven keresztül a németországi Hotel zur Alten Mühle étteremben dolgozott (melyet – nevéhez méltón – egy malomkerékre építettek). Miután hazatért, először a Tenkes Csárdában gyakorolta hivatását, majd 2004-től 9 éven át a Harkányi Fürdő Ételbár szerződéses üzemeltetője volt. Elmondása szerint ebben az időben számtalan alkalommal a medencéktől kígyózó sor állt az éttermei előtt. 2012 augusztusában tudta beteljesíteni régi vágyát, amikor Kémesen a Kossuth u. 25. szám alatti ingatlanon – melyet egy elhunyt barátjától örökölt – megalapította első saját vendéglőjét, az Ormánsági Halászcsárdát.

A vendéglátás mellett János életének fontos részét képezte és képezi ma is a labdarúgás. 1969 és 1973 között a Pécsi BTC csapatának labdarúgója volt, de a határőri időszakában is focizott a siklósi csapatban, 1995-ben pedig UEFA B Diplomát szerzett, mely időben a Harkányi Labdarúgó Szakosztályt vezette. A labdarúgás iránti szeretet a csárdán is érződik, mindenfele csapatlobogókat, mezeket, régi legendás mérkőzések emléktárgyait, valamint emlékfotókat is találni a vendégtérben, utóbbiak között található többek között Fritz Walterrel, Ronaldinhoval, valamint Puskás Ferenccel készült közös kép is.

A csárda nevéhez méltón legfőképpen halételekkel operál, ezek a legkelendőbbek, a tulajdonos elmondása szerint az ide betérők 80%-a valamilyen halas fogást eszik. Noha a statisztikák alapján a magyarok nem tartoznak a halfogyasztó nemzetek közé, elmondásuk szerint Baranya megye, főleg a Dráva-part kivétel, itt sokan szeretik a halételeket, e téren pedig a csárda egyedi és változatos kínálattal rendelkezik.  A halat nem kedvelők számára azonban többek között cigánypecsenye, rántott csirkemell, valamint rántott sajt és gomba is rendelkezésre áll. Az étlap választéka kicsit szűkebb, mint a legtöbb étteremé, ugyanakkor ezek az ételek bármikor rendelkezésre állnak. A hely ezenkívül előrendelésre bármilyen ételt elkészít, legyen az bárány-, sertés-, kakas-, vagy épp marhahúsos fogás, ha legalább 8 személy részére készül. Az ételek mellett a külsőségekre is adnak, és e tekintetben nem felejtették el, hogy honnan indultak: amit lehet, azt igyekeznek az Ormánságból beszerezni, a terítőkön például mindenhol ormánsági szőttes található.

Az éttermet hárman viszik, rajta kívül felesége, Fekete Zsuzsanna, valamint régi barátjuk, Ozorai Virág dolgozik az üzletben, az ételeket is ők készítik. Azt mondják, ha megmarad a családi jelleg, jobb kapcsolatot lehet ápolni a vendégekkel. De ezen kívül más vendégvárójuk is van: valamennyi betérő vendéget egy kis kupica pálinkával köszöntik, ebéd után pedig egy adag (2 darab) palacsintát is ajándékoznak minden vendégüknek. Az elégedettségnek  számos megnyilvánulási formája is van, de a legkézzelfoghatóbb  a szűk 8 év alatt, több mint 3 teleírt vendégkönyv, melyben az ide látogatók pozitív üzenetei és jókívánságai találhatók. Bár mindegyik bejegyzés kedves a szívének, Fekete János az Ihos József által írt üzenetre a legbüszkébb, aki a leírása szerint egy kezével meg tudja számolni, hány ilyen minőségi halászcsárda van az országban.

A rengeteg ajánlás követően természetesen mi magunk is kóstoltunk. Én a vegyes haltálra tettem a voksom abból az egyszerű megfontolásból, hogy így rögtön háromféle halat – pontyot, süllőt és harcsát – is kipróbálhatok. Köretet választhattam mellé (a köretek árait a főétel-árak tartalmazzák, azokért külön nem kell fizetni), ezúttal egy sima hasábburgonya mellett döntöttem.  A tál nagyon esztétikus volt a hal formájú fatányérban: a háromféle hal mellett a krumpli és némi saláta is került a tányérra. A ponty rántva készült a harcsa és a süllő „natúr” sült filé.  Az ízek mindhárom esetben tökéletesek, mindegyik hal omlós, puha, fűszeres. A kedvencem a három közül a harcsa volt, a rajta maradt megpirult fűszeres bőr nagyon jó mellékízt adott neki. A krumpli szintén friss, ropogós, és a mellette lévő saláta is kellemes kiegészítő.

A többiek, akik velünk jöttek, különböző ételeket próbáltak ki, volt, aki a rántott ponty mellett döntött, volt, aki a halászlevet próbálta ki, de a rántott haltej is elnyerte egyikünk tetszését. Mindenki nagyon pozitívan nyilatkozott mind az étel minőségéről, mind a mennyiségéről. A halászlevet bár nem kóstoltam meg, de nagyon jól nézett ki, a színe gyönyörű piros, és egyáltalán nem tűnt zsírosnak a teteje. A halászlé mellett külön tálban adták a tésztát, ami a tulajdonos elmondása alapján egy 8 tojásból készült, helyben gyúrt termék. A színén érződött is, hogy sokkal „élettel telibb”, mint a legtöbb bolti tésztaféle. A kései ebédünk után mi is megkaptuk a fejenkénti egy adag palacsintánkat, amely túrós, lekváros, mogyorókrémes, kakaós és fahéjas változatból lehet választani, akár kettőt is, én mogyorókrémeset ettem. Igazából hagyományosan készült, közepesen vastag tésztájú palacsinta, finom töltelékkel, szóval teljesen jó desszertnek.

Végül mindnyájan, jóllakottan távoztunk a beszélgetés és az evés után sok kellemes élménnyel gazdagodva. Úgy gondolom, hogy akik szeretik a halételeket, azoknak kötelező kipróbálnia az Ormánsági Halászcsárdát, de aki nem igazán rajong értük, az is meg fogja találni a számításait. A szeretetteljes, közvetlen hangulat, a nosztalgikus fotók és kegytárgyak alapján pedig minden esély lehetőség adott arra, hogy néhány év múlva akár 5-6 teleírt vendégkönyvvel is dicsekedhessen a család.

Az Ormánsági Halászcsárda adatai:

Cím: Kémes, Kossuth u. 25

Telefonszám: 06 30 620 3928 ; (73) 495 043

E-mail cím: halaszcsarda12@gmail.com

Facebook-adatlap: https://www.facebook.com/zsuzska1963/

Fekete János kedvenc receptje:

János – természetesen a halászlére esküszik. Elmondása szerint a halászlevet sokféleképpen el lehet készíteni, de a végtermék íze az arányokon és az alapanyagok minőségén múlik. Ezért hát nem egy receptet mondott el, hanem adott három olyan tippet, amit sokan elrontanak, de ami fontos egy jól elkészült halászléhez!

  1. tipp: Készíts alaplevet! János mindig úgy készíti a halászlevet, hogy többféle hal felhasználásával (annak fejét és farkát is passzírozva) alaplevet készít, és azt használja fel a halászlé elkészítéséhez. Egy ilyen alaplé 6-7 különböző íz harmóniáját adja az ételhez, ami még jobb ízvilágot kölcsönöz az ételnek.
  • tipp: Paprikából kell a minőség! Ha pontosítani akarok, egy jó halászlé elkészítéséhez MINDEN alapanyagnak minőséginek kell lenni. Azonban amíg a halnál ez a legtöbbek számára evidens, addig a paprikánál erre nem mindenki figyel, pedig az étel karakterisztikájához sokat hozzátesz. János a pirospaprikát édes- és erőspaprika keverékéből készíti, amelyeket 40 éve ugyanonnan szerez be. Hogy honnan, azt nem árulta el, de biztosra vehetjük, hogy nem egy nagyáruház polcáról J.
  • tipp: Pácoljuk a halat! Sok helyen csak sózzák a halászlébe szánt halat, János szerint egy azt megelőző pácolást sokkal jobb ízt ad neki. De hogy pontosan miben pácolja, az megmaradt a mester titka!

Ha van olyan hely, amiről szívesen látnál hasonló cikket, vagy van olyan recepted, amit szívesen megosztanál az olvasókkal, írd meg a gasztroszerkeszto@bahir.hu e-mail címre!