Mint ismeretes hétvégén Budapesten, a Deák téren két fiatalember halálra késeltek, az áldozatok 16 és 21 évesek voltak, mindketten Újpest-szurkolók. Az elkövető vélhetően cigány-származású (igaz olyan hírek is felreppentek, hogy valójában erdélyi vagy székely), ez pedig újra felszínre hozta a nemzeti oldalon a cigányellenességet. Olyannyira, hogy tegnap két rendezvény is zajlott Budapest belvárosában: a szurkolók megemlékezése, és a Mi Hazánk Mozgalom náci felvonulása. A kettő sokak szerint egy és ugyanaz, de az igazság ennél több rétegű.

Gyakorlatilag nem találni olyan baloldali politikust, élén Karácsony Gergővel aki ne akadt volna ki, a tegnapi rendezvényen. Valóban úgy tűnt, hogy több száz szélsőjobboldali huligán masírozott a magyar főváros utcáin, akik rasszista rigmusokat skandáltak. Ott volt a teljes „náci-elit” Toroczkaival, Novákkal, Apátival és a Jobbikot elhagyó, Fideszhez hű Mi Hazánk élvonala. Már ha lehet élvonalról beszélni, az ő esetükben. Nem csak ők, hanem szurkolói csoportok is kint voltak, Fradi, Újpest, Honvéd és Vasas drukkerek is megemlékeztek a társaikról. Kérdés, hogy ez inkább volt békés megemlékezés, vagy a náci csőcselék vonulgatása?

Egy ekkora tömeg esetén nem lehet minden emberre ráhúzni, hogy „náci”. Hiba lenne, hiszen ahány ember, annyi nézőpont, annyi motiváció, annyifajta hit. Egészen biztosan voltak kint olyanok, akik valóban csak megemlékezni akartak két társuk, teljesen értelmetlen haláláról. A gond a hangos kisebbséggel (kisebbség? vagy többség?) van, akik egyfelől kihasználták ezt az alkalmat is arra, hogy kiéljék rasszizmusukat, másfelől több száz nagydarab óbégató kopasz férfi, valóban megfélemlítő tud lenni. Nehéz nem szélsőjobboldali jelzővel illetni azokat, akik Toroczkaiékkal közösen vonulva, üvöltik teli torokból, hogy „igenis van cigánybűnözés”. Még akkor is, ha a magyar-roma együttélésben valóban vannak problémák, valóban nem úgy halad a romaság integrációja, ahogy azt elvárná az ember: de a gyűlölet soha nem lehet megoldás, sőt a gyűlölet csak még több gyűlöletet fog szítani. Egy ilyen felvonulás csak ront, az amúgy sem rózsás helyzeten, ráadásul a valóban békés megemlékezőket is könnyen egykalap alá vonhatja, a fasiszta-csőcselékkel. Ami hiba lenne, hiszen a két társaság habár jelentősen fedte egymást, de nem egy és ugyanaz volt.

Végül nem térhetünk ki a magyar rendőrség által mutatott magatartásról sem. Ugyan a tegnapi rendezvén sem kapott engedélyt, és a koronavírus járvány ideje alatt már csak egészségügyi okokból is aggasztó, ha több száz/pár ezer ember szabadon gyülekezik, mit sem törődve a távolságtartással, de az egészen egyszerűen felháborító, hogy amíg a dudáló – valóban békés – tüntetőket rendre megbüntetik a rendőrök, addig a szélsőjobboldali csoportok teljesen szabadon járhatnak fel és alá. Azt hiszem, ezt hívják úgy, hogy kettős mérce…

Kiemelt kép: index.hu/Bődey János