Müller Cecília ismertette a legfrissebb adatokat: 3841 fő az összes fertőzöttek száma, 24 fő van jelenleg lélegeztető gépen, 517 főre emelkedett az elhunytak száma, 2024-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma pedig 1300 főre csökkent.

A százezer főre kivetített mutatók szerint Budapesten százezer főre 104 igazolt fertőzött van, Zala megyében 94, Fejér megyében 89, a számok napok óta hasonlóak. Az új – péntekre 25 – fertőzések hét megyét és a fővárost érintették az utóbbi napokban, szerencsére kórházakból, idősek otthonából nem érkezett hír – mondta Müller Cecília.

„A járvány lecsengőben van,

egy-egy esethez kapcsolódó újabb szűrővizsgálathoz kapcsolódóan történik még újabb fertőzés felfedése”

– tette hozzá az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília kitért a külföldi adatokra is, kiemelve, hogy egyes országokban még mindig erősödni tud a járvány intenzitása.

Müller Cecília felhívta a figyelmet a mai, dohányzásmentes világnapra. Mint mondta, a dohányzás nem csak a tüdőbetegségekért felelős, hanem a szív- és érrendszeri betegségek jelentős részének kialakulásáért is. „Minden negyedik másodpercben meghal egy ember a világon amiatt, hogy dohányzik” – közölte a országos tiszti főorvos, aki üdvözölte azt, hogy Magyarország már évekkel ezelőtt lépett a nem dohányzók védelmében és számos intézkedést tett, betiltotta például a dohányzást a zárt vendéglátó helyeken.

„A fiatalokat kell megnyernünk, ott van még sok dolgunk e téren, de ott is folyamatosan nő a nemdohányzók tábora” – közölte.  Az elektromos cigarettával kapcsolatban kijelentette, hogy sajnos ez is kártékony, ez is rombolja a szervezetünket.

Autóban ülve hallgathatók szabadtéri koncertek

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa, ismertette a magyar fejlesztésű és gyártású lélegeztetőgép gyártásának beindítását, naponta tíz készül belőle.

Beszélt az autós könnyűzenei rendezvények, valamint a nemzeti összetartozás napjával kapcsolatos rendeletekről. Az autós könnyűzenei koncertek alatt az autósnak

a gépjárműben kell tartózkodni a rendezvény ideje alatt.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából június 3-a és június 10-e között megtarthatóak a rendezvények, a résztvevők kötelesek a megfelelő óvintézkedéseket betartani.