Csirkepaprikás galuskával

Ismételten egy hagyományos recepttel jelentkezünk. A csirkepaprikás elődje a XIX. században elterjedté vált pörkölt, amit kezdetben birka vagy marhahúsból készítettek, ám egyes (főleg szegényebb) területeken szárnyashúsból is elkészült. Az első csirkepaprikás recept (amely a pörkölttel ellentétben már tejfölt is tartalmazott) a Czifray István-féle Magyar Nemzeti szakácskönyvben jelent meg 1830-ban:

„Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye). Végy két vagy több tsirkét, s vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát, s fojtsd sárgásra – osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, s ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul, – hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a’ mártása sűrű legyen – paprikázd meg ‘s add fel.”

Ha valaki ma akar paprikás csirkét készíteni, tulajdonképpen hasonló módon kell nekiállnia, csak mások az eszközök, és kicsit több alapanyag áll a rendelkezésre.

Hozzávalók a csirkepaprikáshoz:

  • 1 egész csirke
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1.5 evőkanál zsír
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 kanál liszt
  • ízlés szerint pirospaprika, só

A csirkét megpucoljuk, felszeleteljük (egész csirke híján a csirke egyes részeiből is el lehet készíteni, de azért ez az étel mégiscsak egész csirkével az igazi). A hagymát apróra vágjuk, zsírban megpirítjuk. Mielőtt pirospaprikával megszórjuk, bele tesszük az apróra vágott paprikát, paradicsomot, fokhagymát. Ezt követően hozzáadjuk a csirkét (ízlés szerint akár gombát is tehetünk hozzá, de én azt nem szeretem J), sózzuk, fölöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ha megfőtt a hús, behabarjuk. Ehhez a lisztet tejföllel, és egy kis szafttal csomómentesre keverjük, és a csirkéhez öntjük. Pár percig még főzzük, és már kész is!

Köretnek hozzá sok mindent lehet tenni, akinek nincs ideje, vagy még nem érzi magát rutinosnak a konyhában, az nyugodtan készíthet hozzá főtt burgonyát, vagy akár a boltban kapható tésztafélék egyikét is használhatja. De igazán egy házi készítésű galuskával finom ez az étel.

Hozzáválók galuskához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • 3-4 dl víz

A tojást liszttel elkeverjük. Folyamatosan adagolva hozzá adjuk a vizet, hogy közepes sűrűségű, szaggatható tésztát kapjunk. Sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk, majd 5-10 perc főzés után, mikor feljön a víz felszínére a tészta, leszűrjük. Folyóvízzel lemossuk, és lecsepegtetjük, ezt követően akár tálalható is az étel. Jó étvágyat!

Van recepted, amit szívesen megosztanál velünk? Írd meg a gasztroszerkeszto@bahir.hu e-mail címre!