Vona Gábor: a fake news a legsúlyosabb probléma

Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke, a Második Reformkor Alapítvány alapítója legújabb videójában arra hívja fel a figyelmet, hogy a fake news mindenkit érint. Nemrégiben jelentette be, hogy az álhírek elleni küzdelem céljával készített törvényjavaslatotfake-ek és ellensúlyok címmel. Célja, hogy a hiteles tájékoztatáshoz való jog, valamint a közpénzzel történő felelős gazdálkodás elvének érvényesítése érdekében a jövőben csak korlátozottan, vagy egyáltalán ne jussanak közpénzhez a bizonyítottan álhíreket terjesztő médiumok. Az álhíreket terjesztő médiumok büntetőpontokat kapnának, büntetőpontjaik száma pedig befolyásolná, hogy mennyi közpénzt kap az adott médium tulajdonosa. 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a fake news csak a másikat érinteni, a másikat, aki ugye egy hülye. De azt is tudnunk kell, hogy a másik ugyanezt gondolja rólunk, neki mi vagyunk a hülye, akit a fake news érint, és őt persze egyáltalán nem. Ebből az következik, hogy a fake news az nem valamiféle objektív dolog, hanem szubjektív” – fejtette ki Vona Gábor a 21VloG aktuális részében.

Filozófusok és pszichológusok kutatásaira hivatkozva elmondta: az ember a 21. században egy szorongó lény. Hozzátette: saját könyvében arra a következtetésre jutott, hogy mindenki önbecsülésre vágyik a saját életében, és ehhez arra van szükség, hogy a körülöttünk lévő világot értelmesnek, értékesnek lássuk. Vona Gábor úgy véli: a fake news ezt az értelmes világot teremti meg a számunkra. 

SOKSZOR TÉNYLEG EHHEZ KELL NYÚLNUNK, VAGY SOKSZOR TÉNYLEG ERRE VAN IGÉNYÜNK, VALAMI HAZUGSÁGRA, VALAMI ÖNÁLTATÁSRA, HOGY A VILÁGBAN, EBBEN A KAOTIKUS, SOKSZOR RÉMISZTŐ VILÁGBAN, KÜLVILÁGBAN ÉRTELMET LELJÜNK

Hozzátette: bizonyos szempontból jobb hinni egy olyan világban, amit gonoszok irányítanak, mint egy olyanban, amit nem irányít semmi. 

Vona Gábor szerint az álhírekkel az is a probléma, hogy „mi emberek manipulálhatóak vagyunk”.

A kínálat csökkentésén kívül a keresletet is csökkenteni kellene, ez pedig tudatosabb társadalommal, megfelelő oktatással lenne lehetséges. 

Ne legyél odúlakó! Ne legyél moslékzabáló! / 21VloG – 60. rész

Ne legyél odúlakó! Ne legyél moslékzabáló!#21vlog #fakeekésellensúlyok #masodikreformkor

Közzétette: Vona Gábor – 2020. május 30., szombat

Korábban a Jövő TV beszámolt arról, hogy Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője szerint Vona Gábor fake-ek és ellensúlyok című javaslatának célja helyes, de nem ért egyet a büntetőpontos részével, és a jogi értelmezésével. Szerinte a javaslat által létrehozandó intézmény nem illeszkedik a magyar közjogi rendszerbe. Vona Gábor szintén reagált a kritikákra, többek között a közösségi oldalán azt írta: a javaslat szerint a bírósági ítéletek pusztán támpontot jelentenének a közpénz helyes felhasználására vonatkozóan. Továbbá válaszában aláhúzta, nem egyedi esetekben alkalmaznának plusz szankciót, hanem a médiumok összesített „teljesítményét” vezetnék be értékelési szempontként. A Második Reformkor Alapítvány által javasolt intézmény létrehozásával kapcsolatban pedig közölte, nem adnának döntési jogot ennek a szervnek, a feladata csupán a nyilvántartás, közlés és tájékoztatás lenne.

Kép forrása: Vona Gábor Facebook oldala