A „herbalfigyelok” nevű instagram oldalról egyszer már beszámoltunk, ahogy a témáról illetve a vele járó problémáról is közöltünk már cikket. Ezúttal az oldal adminjaival beszélgettünk, kíváncsiak voltunk, hogy mi a céljuk ezzel a felülettel, hogy miért és hogyan kezdték el és ők mit gondolnak a herbál nevű szintetikus kábítószerről.

– Mikor, miért és hogy jött ez az oldal ötlet, amit csináltok?

– Most már egy éve működik az oldal. Legelőször szimplán a szórakozás kedvéért jött létre, viszont később realizáltuk, hogy ez az oldal komoly figyelem felkeltés is lehet a társadalom és a hatóságok felé is, egy meglévő és akkut problémára.

– Gondoltátok volna, hogy ilyen követőbázisra tesztek szert egyszer? (22,500 követőnél járnak instagramon)

– Nem gondoltuk volna. Nyilván vannak nálunk sokkal több követővel rendelkező oldalak, de mi legalább elmondhatjuk, hogy ezt mi mind a média és minden más szponzor nélkül értük el. Ma már ott tartunk, hogy naponta jön száz és száz új követő.

– Alapvetően mi a véleményetek a herbálról, és a képeket/videókon látható személyekről, akik láthatóan teljesen elveszítették a kapcsolatot a külvilággal, hála a drognak?

– A célunk, hogy rávilágítsunk a problémára. A herbál pedig komoly probléma a társadalom bizonyos rétege számára, de közvetve mindenkit érint. A herbál mellett persze valamennyi drog rossz, és elítélendő, pláne ha ezt a tevékenységet fényes nappal, a nyílt utcán csinálják. Ami még ennél is durvább, hogy az oldalunkon szereplő emberekkel nem foglalkozik komolyan a rendőrség, mert a herbál nem minősül kábítószernek, viszont minden másért megbüntetnek és még a víztornyot se festették le.

– Kerültetek már bajba az oldal miatt? Például fordult elő olyan, hogy valaki felismerte magát egy-egy fotón/videón?

– Persze volt már olyan, hogy valaki megkért rá, hogy szedjük le a képet, amin ő szerepelt, ennek a kérésnek eleget is tettünk. Ha normálisan kérik, megtesszük. Hangsúlyozzuk: nem az a célunk, hogy másokat járassunk le, hanem az, hogy ugyan viccesen, de felhívjuk a többségi társadalom figyelmét egy meglévő problémára.

Mi az a herbál?

herbál a szintetikus kannabinoidokat tartalmazó kábítószerek köznyelvi, elterjedt gyűjtőneve. Nevüket onnan kapták, hogy eleinte (betiltásuk előtt) ezeket a szereket a kereskedelemben legális gyógynövény-keverékekként forgalmazták. Általában úgy készülnek, hogy a (jellemzően külföldről, műszaki cikkek csomagolásában Magyarországra csempészett) szintetikus hatóanyagot valamilyen szerves oldószerben, például acetonban feloldják, és azt szárított, önmagában hatástalan növényi törmelékre permetezik, majd hagyják megszáradni. Hagyományos vágott dohány felhasználásával készült változata a varázsdohány, amely ránézésre nem különböztethető meg a tiszta dohánytól. A herbált biofű néven is ismerik. A hatóanyagok tiltólistára kerülése miatt a szer pontos összetétele állandóan változik, gyakran a dílerek sem tudják, pontosan mit árulnak.

Olcsósága és erős hatása miatt a mélyszegénységben élő fiatalok előszeretettel használják, azonban a valódi kannabisznál sokkal erősebb, kiszámíthatatlan hatásai miatt veszélyes, a kannabisszal ellentétben erős függőséget és akár halált is okozhat. Nemegyszer egészen fiatal, gyermekkorú lányok bocsátják áruba a testüket a napi kábítószeradagjukért. (wikipédia)