„Folytatódik a jövő építése Komlón” – jelentette ki Polics József polgármester az autóbusz-pályaudvar közel bruttó 640 milliós beruházásának megkezdése kapcsán. Ünnepélyes keretek között írta alá a szerződést a kivitelezővel az önkormányzat.

Nagyszabású beruházás keretében újul meg a 21. század elvárásaitól jelentősen elmaradó belvárosi buszpályaudvar. A projekt megvalósulásához az EU 380 milliós forrása és a konzorciumi partner, a Volánbusz Zrt. támogatása mellett – mintegy 215 milliós önrésszel – az önkormányzat áldozatvállalására is szükség van.

Polics József a szerződés aláírásakor reményét fejezte ki, hogy kezdeményezésére rövidesen olyan döntés születik, amely lehetővé teszi, hogy ennek a 215 milliónak egy meghatározó részét átvállalja a kormányzat.

A beruházás a helyi ipar számára is előnyös, hiszen a kivitelezési munkákat komlói cég végezheti.   

A munkaterületet június 8-tól veszi át a kivitelező. Június 6-tól azonban – mintegy tesztüzemként – már érvénybe lép az új forgalmi rend. A munkálatok megkezdése nagy odafigyelést és türelmet kíván a közlekedőktől, hiszen a munkaterület lezárása miatt akár két-háromhetente változhat a forgalmi rend a buszpályaudvar környékén. Így az autóbuszok indulási- és érkezési helye is folyamatosan módosulhat.  

A beruházás befejezésére 16 hónap áll rendelkezésre a kivitelezőnek. Ha minden a tervek szerint zajlik, akkor 2021 végén már 21. századi környezet fogadhatja az utazóközönséget.

Zöld környezet

A korszerűsítésnek köszönhetően a buszpályaudvar több helyközi járat fogadására lesz képes. A beruházás során a zöldfelületek jelentősen bővülnek.  Akadálymentes gyalogutak, padok, gyep, ültetett fák és virágágyások által válik komfortossá, élhetőbbé a terület. Összességében nő a belvárosban található zöldfelületek és fák száma.

Cél az is, hogy a pályaudvar áttervezésével, a forgalom optimalizálásával lecsökken a buszok várakozási ideje, ami egyenes arányban áll a szén-dioxid kibocsátás csökkenésével.

Az átalakítás egyik fontos szempontja a közlekedésbiztonság növelése is. A beruházás része a pályaudvaron új gyalogosátkelők kialakítása. Ezeket felfestéssel, táblarendszerrel, korlátokkal és megvilágítással látják el. A komplexum, ezen belül az épületek valamint a pályaudvar és környezete kialakításánál fő szempont, hogy megközelítésük és használatuk akadálymentes legyen. A beruházás elemeként nem marad el az utastájékoztató rendszerek bővítése sem. – írja a Komlói Újság