A Pécsi Járásbíróság 2020. június 5-én egy hónapra elrendelte az ukrán állampolgárságú R. V. letartóztatását több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok szerint 2020. május 27-én 14 óra utáni – pontosan meg nem határozható – időpontban R. V. gyanúsított az általa vezetett, lengyel honosságú gépkocsival megjelent Kölked külterületén abból a célból, hogy hat, Magyarország államhatárát jogszabálysértő módon átlépő külföldi állampolgárnak az államhatár jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújtson, őket Ausztriába szállítsa. A gyanúsított a hat migráns személyt az általa használt gépkocsiba felvette és 2020. május 28-án 00 óra 04 perckor Ausztria területén a járműből kirakta, majd Magyarország területére visszatért.

A gyanúsítottat 2020. június 2-án Pécsett vonták intézkedés alá és vették őrizetbe.

A gyanúsításban szereplő bűncselekmény magas büntetési tételére és arra tekintettel, hogy a gyanúsított Magyarországon lakóhellyel nem rendelkezik, megalapozottan lehet attól tartani, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne vagy elrejtőzne.

Arra is megalapozottan lehet következtetni, hogy – figyelemmel a gyanúsított terhére rótt bűncselekmény jellegére és a nyomozás kezdeti szakaszára – szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított tárgyi bizonyítási eszköz elrejtésével, megsemmisítésével a bizonyítást meghiúsítani törekedne.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

A gyanúsított, a védő és az ügyész is tudomásul vették a döntést, így a bíróság határozata végleges.