Őrtűz gyújtással emlékeztek meg Martonfán a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójáról június 4-én, csütörtökön este 20 órakor. A tűzgyújtáson úgy 80-100 ember vett részt, ezzel a megye legnagyobb megemlékezése volt. Az esemény, amellyel a település csatlakozott a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség által indított „Összetartozásunk tüze” elnevezésű akciójához, Keresztes László Lóránt – az LMP frakcióvezetője – kezdeményezésére került megrendezésre a helyi önkormányzat segítségével. A megemlékezésen részt vett még Hohn Krisztina országgyűlési képviselő és Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő, valamint Bosnyák András, Martonfa polgármestere is.

A martonfai megemlékezésen beszédet is mondott Keresztes László Lóránt, melyben azt mondta “Tudjuk pontosan, hogy ez nem csak a múltunkról szól, ez nem a történelmünk egy szelete, hanem meghatározza a jelenünket és meghatározza a jövőnket”

Keresztes a megemlékezésen arról is beszélt, hogy a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezése mennyire fontos és jó ügy volt, és hatalmas öröm volt látni, hogy a trianoni békediktátum 100. évfordulójának évében ennyi magyar ember mozdult meg határon innen és túl.

A beszédében emellett azt is hangsúlyozta, hogy büszkék lehetünk a nemzet erejére, hogy 100 év után is az elcsatolt országrészekben élő magyarság is megmutatta, hogy meg tud magyarként maradni, sok-sok történelmi viszontagság és támadás ellenére.

“Ezért hálásnak kell lennünk”

Keresztes szerint pedig ez a legfontosabb mindünk számára, ez a legfontosabb kihívás, nem csak az elcsatolt országrészekben, hanem itt az anyaországban is, hogy meg tudjunk maradni a szülőföldünkön magyarként.

Ez a közös feladatunk, és ezt kell mindannyiunknak biztosítani egy valódi nemzeti együttműködéssel. Ez a kérdés, ez soha nem lehet pártpolitikai acsarkodásoknak a tárgya.”