1974 óta a Környezetvédelmi Világnap globális platformmá fejlődött, amely felhívja a figyelmet a halaszthatatlan környezeti kérdésekre és lépéseket tesz az ügyek, mint például az óceánok szennyezésének csökkentése, a globális felmelegedés visszaszorítása vagy a fenntartható fogyasztás érdekében. A világnap több mint 40 éves története során emberek milliói kapcsolódtak be, hozzájárulva a fogyasztási szokásaink, valamint a nemzeti és nemzetközi környezetvédelmi politika megváltoztatásához.

Szőllőssy Anita cikke

A június 5-én tartott világnap igen sokoldalú, minden évben más tematika köré szerveződik. Az elmúlt évek során központi téma volt többek között a légszennyezettség csökkentése, a műanyag hulladékok visszaszorítása, a vadállatok illegális kereskedelmével szembeni fellépés, a felelős fogyasztás fontosságának hangsúlyozása. Az idei év Környezetvédelmi Világnapjának témája a biodiverzitás védelme: a gyorsuló fajvesztés és a természeti világ sérülése elleni fellépés.

Tudta?

A biodiverzitás a földi élet sokszínűségét jelenti. Magában foglalja a bolygó 8 millió faját a növényektől és az állatoktól a gombákig és a baktériumokig – továbbá az őket övező ökoszisztémákat és a bennük létező genetikai sokféleséget. Ennek a sokszínűségnek védelme az élővilág összetettsége miatt kiemelkedő kérdés, hiszen egy apró elemének változása az egész rendszerre – így természetesen a Földön élő emberre is – igen nagy hatással lehet.

Az emberiség növekvő száma és igényei miatt fokozatosan túllépjük a természet határait. A koronavírus megjelenése is alátámasztja azt a tényt, hogy amikor a biodiverzitást megsemmisítjük, megsemmisítjük az emberi életet támogató rendszert, mert a természet egyensúlyának megzavarásával ideális feltételeket teremtettünk a kórokozók – így például a vírusok – terjedésére.

Az idei Környezetvédelmi Világnap „házigazdája” Kolumbia, nem véletlenül, hiszen a dél-amerikai ország rendelkezik az egyik legnagyobb faji sokféleséggel (több mint 51 000 fajjal!) a világon. Az ország világelső a madár és orchidea fajok tekintetében, de édesvízi halak, kétéltűek és lepkefajok terén is kiemelkedően gazdag az élővilága.

Az idei világnap alkalmával kiemelkedő figyelmet kapott a helyes hulladékgyűjtés hangsúlyozása is, mivel a koronavírus járvány következtében megnőtt a háztartásokban keletkező hulladék aránya, ami környezetkárosító következményekkel is jár. Ezért fontos felhívni a figyelmet a szelektív gyűjtés jelentőségére, hiszen így az újrahasznosítható anyagok visszakerülhetnek a körforgásba.

Azonban fontos látnunk a jelenség mögött álló fő kiváltó okokat is: az iparszerű mezőgazdaságot és halászatot, az infrastrukturális beruházásokat, a bányászatot, az energiatermelést, a fakitermelést, az ültetvényeket és a nagy, biomassza-alapú erőműveket – vagyis jelenlegi életmódunk és gazdaságunk alapjait adó tevékenységeket. Itt az idő változtatnunk!

Források:
worldenvironmentday.global/
greenfo.hu/hir/egymillio-noveny-es-allatfaj-all-a-kihalas-szelen-erre-hivja-fel-a-figyelmet-a-2020-as-kornyezetvedelmi-vilagnap/